Аграрне рейдерство — один із ключових викликів галузі

22 серпня 2017, 17:50 7100
Ірина Паламар

Ось уже півтора року, як в Україні розпочалася реформа дерегуляції. Анонсована як допомога бізнесу, вона обернулася серйозною проблемою для українських підприємців. Про це регулярно говорять члени Асоціації тваринників. Постраждали вже десятки українських підприємств.

За неофіційною статистикою, на сьогоднішній день майже половина аграріїв піддавалися атакам рейдерів. Найбільше від рейдерських захватів потерпають центр та північ України, трохи менше — південь. Так, за останній рік кількість рейдерських захоплень підприємств зросла майже у 2 (!) рази. За підсумками 2016 року, в світовому рейтингу Індексу прав власності* Україна опустилася з 109-го на 115-е місце з 129 країн світу.

Про проблему рейдерства в аграрній галузі докладно написано в розслідуванні «Дзеркала Тижня».

Як видно з даного журналістського розслідування, на сьогоднішній день фермер не може захистити свій бізнес, свою власність, свій урожай, і втратити все він може за лічені хвилини.

Ще більше засмучує той факт, що свавілля та  корупційні схеми неспроможна поки зупинити Комісія Мінюсту, що створена задля того, аби боротися з рейдерством. А ЗМІ саме її часто звинувачують в спробах перереєстрації підприємств на нових власників. А повна бездіяльність правоохоронців призводить до того, що підприємці змушені самотужки наймати озброєних охоронців, аби відстоювати свої законні права. Це значно погіршує інвестиційний клімат в Україні, адже іноземні інвестори звикли жити і діяти чітко за буквами закону й навряд чи будуть ризикувати своїм капіталом і вкладати його в країну, де кожної хвилини їх можуть зухвало обікрасти.

І це при тому, що саме АПК на сьогоднішній день складає 17% ВВП і дає близько 40% експорту (а значить, і валютної виручки). Галузь вже стала локомотивом вітчизняної економіки.

Тому сьогоднішнє першочергове завдання Мінюсту — негайно напрацювати необхідні зміни до реформи дерегуляції, аби зупинити рейдерське свавілля, яке нищить український аграрний бізнес.

У зв’язку з цим наша Асоціація тваринників України закликає Міністерство юстиції України терміново створити громадську раду при антирейдерській комісії при Міністерстві юстиції, яка б контролювала роботу органів влади в протидії аграрному рейдерству, щоб врятувати репутацію нашої країни на міжнародній арені й український аграрний бізнес. Впевнені, що разом влада та бізнес зможуть побороти цю проблему.

*Індекс прав власності видається щорічно Альянсом прав власності. Індекс оцінює права та можливість громадян мати і захищати приватну власність у різних країнах світу.

Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.