АЧС не вдасться перемогти, поки всі учасники тваринницької галузі не об'єднають свої зусилля

02 листопада 2016, 12:14 3623
Ірина Паламар

Проблема африканської чуми свиней на сьогоднішній день є, без перебільшення, найгострішою для українських свинарів. Нові вогнища спалахують систематично протягом останнього року.

Чому ж, знаючи про загрозу, наші державні служби так і не розробили ефективне рішення для зупинки епізоотії (епідемії серед тварин)?

Можливо, варто більш тісно взаємодіяти з усіма профільними організаціями і зацікавленими у порятунку вітчизняного свинарства сторонами, а не тільки з окремими асоціаціями, як це відбувається сьогодні при нинішньому керівництві Мінагропроду?

Як нам стало відомо, на жаль, із ЗМІ, кілька днів тому міністр АПК провів екстрену нараду щодо ситуації з АЧС — за участю чиновників, бізнесу і лише однієї профільної асоціації, що займається свинарством. Наша ж Асоціація тваринників України не отримувала ні офіційного, ні неофіційного запрошення на захід, покликаний вирішити проблему галузі. Більше того, нас не поінформували не тільки про проведення екстреної наради, але і про її результати — прийняті рішення. Це виглядає трохи дивно, враховуючи те, що наша організація налічує 70 членів-виробників м'ясної продукції. З них — понад 40 виробників свинини, які володіють 60 фермами з поголів'ям у десятки тисяч тварин.

А між тим, саме ми першими в Україні підняли проблему поширення АЧС на загальнодержавний рівень. Ще в серпні 2015 року, відразу після спалаху АЧС на «Агрокомбінаті «Калита», ми організували національний круглий стіл «Діалог бізнесу і влади. Аналіз ситуації з АЧС та шляхи її подолання», на якому були присутні провідні фахівці галузі, представники влади та наукові співробітники ветеринарної медицини. Тоді за підсумками заходу ми направили відкриті листи Президенту і прем'єр-міністру України, в яких чітко розписали першочергові кроки щодо недопущення поширення АЧС. Але, на жаль, держава нас не почула.

У продовження теми: практично протягом року Асоціація та Інститут ветеринарної медицини проводили навчальні семінари щодо недопущення та подолання інфекційних хвороб у свиней. Навчання пройшли десятки представників галузі свинарства.

Ми не зупиняємося і продовжуємо вести активну роботу в даному напрямку. На сьогоднішній день ми єдині з усіх профільних асоціацій організували на всеукраїнському рівні широку навчальну кампанію з недопущення поширення АЧС. Спільно з Інститутом ветеринарної медицини НААН проводимо серію регіональних тренінгів, на яких фахівці ІВМ розповідають про сучасні і ефективні методи боротьби з АЧС у господарствах. Навчання повністю безкоштовне для учасників і організовано за рахунок нашої організації. Тренінги вже пройшли в Одеській, Миколаївській, Вінницькій та Кіровоградській областях і заплановані ще в низці регіонів. Саме ми сьогодні часто виконуємо державні функції боротьби з цим захворюванням.

У Міністерстві про це знають. Правда, тим не менше, нас чомусь не підключають до формування стратегії загальної державної роботи щодо боротьби з АЧС. Більшість ініціатив, в тому числі законодавчих, обговорюються в дуже вузькому колі осіб. Досить дивно, що з усіх громадських організацій, асоціацій, наукових співробітників галузі чиновники вибрали для себе одну асоціацію, яка займається питаннями свинарства, та ігнорують інші. В абсолютній більшості випадків саме ця організація фактично є монопольним учасником профільних заходів і процесів розробки законопроектів під егідою Міністерства. Виглядає так, ніби навколо Мінагропрод формується закритий пул «своїх» клієнтських громадських організацій, які будуть впливати на прийняття загальнонаціональних рішень, у тому числі і планування бюджетних коштів на 2017 рік на боротьбу з АЧС. Може бути, воно б і нічого, але проблем в галузі за останній час не стало менше, а скоріше, навпаки... І тут вже постає питання не про особисті амбіції, а про виживання галузі в украй складних політичних і економічних умовах.

Нинішній стан речей призводить до зниження ефективності державної політики в цій сфері. Я дуже сподіваюся, що рано чи пізно міністр захоче чути думку всіх фахівців галузі. Адже проблема загальна. Я переконана, що для боротьби з АЧС потрібно об'єднати максимально широке коло підприємців, профільних асоціацій, науковців, представників центральних і регіональних органів влади. Лише спільними зусиллями вдасться врятувати галузь, яка історично є одним із символів нашого народу і країни.

Ситуація з АЧС критична. Тому Асоціація ініціює перед Кабміном і Мінагропродом розробку довгострокової стратегії боротьбі з АЧС — профільної загальнодержавної програми. Перший етап цього процесу — проведення всеукраїнського круглого сталу з експертами галузі, який плануємо організувати найближчим часом. Користуючись нагодою, хочу запросити на захід аграрного міністра. На круглому столі буде можливість поспілкуватися з власниками господарств, представниками науки, ветеринарами і з перших вуст дізнатися про їхні проблеми. Плануємо, що круглий стіл стане майданчиком, який дозволить об'єднати фахівців галузі і створити при Міністерстві робочу групу з розробки Національної програми боротьби з АЧС.

Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.