А чи був рекорд: чому зібрати врожай не означає його продати

04 березня 2019, 11:10 3288
Дмитро Крошка

В Україні обсяг урожаю плодово-ягідної продукції торік збільшився на 30% у порівнянні з 2017 роком. Але, незважаючи на це, сезон 2018-2019 у садівництві був не таким успішним, як про нього розповідали «диванні» експерти.

По-перше, через несприятливі погодні умови навесні, рекордних врожаїв зібрати не вдалося. Але через поширення у ЗМІ думки про суперврожай, покупці та споживачі не поспішали укладати контракти з фермерами. Ті, в свою чергу, були змушені зменшувати ціни на свою продукцію.

По-друге, переробники, експортери та роздрібні мережі змушені купувати продукцію тільки у офіційних виробників. А все тому, що господарства населення, на відміну від професійних сільськогосподарських виробників, не завжди можуть підтвердити офіційне походження своєї продукції та не сплачують ПДВ. Тому й вигідно збувати продукцію теж не можуть.

По-третє, в Україні банально бракує місця для зберігання свіжих фруктів. На сьогодні загальний обсяг таких потужностей не перевищує 300 тис. тонн. Цього катастрофічно мало, якщо враховувати, що лише яблук зібрали 1,5 млн тонн. І хоча, за рахунок суттєвої підтримки урядом галузі садівництва, у поточному році обсяг їх зберігання збільшився на 6%, в цілому на ринку ситуацію це не змінило.

Окремо хотів би зупинитись на торгівлі фруктами і ягодами. Останні два роки асоціація «УКРСАДПРОМ» активно популяризувала українську продукцію на зовнішніх ринках. Це створило потужний попит на плодово-ягідну продукцію з України і, відповідно, збільшило експорт. Торік вартість експорту фруктів виявилась для нас найвищою за часи незалежності. Україна експортувала плодів і ягід на суму $229 млн, це на 17% більше у порівнянні з 2017 роком.

Така тенденція безумовно вплинула на внутрішній ринок. Оскільки виробництво продукції преміумної якості суттєво не зростає, а її експорт щоразу збільшується, це означає, що якісної продукції для внутрішнього ринку залишається щоразу менше. Це автоматично створює попит і регулює ціну на свіжу продукцію нижчої якості, що зберігається для реалізації в Україні.

Тут відразу хочу розмежувати поняття «урожай» та «продукція». Під продукцією варто розуміти не те, що виросло на кущах або деревах, а те, що зібрали та відвантажили покупцям у тому вигляді, в якому вони хочуть її купити.

Якщо говорити про ринки збуту, то головними залишаються країни Європейського Союзу. Вони закуповують приблизно 2/3 нашої плодово-ягідної продукції.  

Також за ініціативи асоціації «УКРСАДПРОМ» у маркетинговому сезоні 2018-2019 рр. була започаткована агрегаційна програма системного експорту свіжих яблук компанією USPA FRUIT до країн Перської затоки та Азійсько-Тихоокеанського регіону. Для успішної реалізації цієї програми 14 господарств-виробників із Закарпатської, Львівської, Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської, Вінницької та Дніпропетровської областей спільно забезпечують експорт свіжих яблук преміальної якості. Вони забезпечили стабільну фіксацію торгових полиць безпосередньо у роздрібних торгових мережах у 12 країнах світу.

Фермери, які беруть участь у цій програмі, отримали за свою продукцію ціну, що вдвічі перевищила середні ціни на ринку України. Це не лише економічно вигідно для них, але й дозволяє прогнозувати свою діяльність та поліпшувати технологію виробництва.

Також компанії USPA FRUIT вдалося покращити логістику та у 1,5 рази зменшити транспортні витрати для експорту свіжих фруктів. Для цього компанія започаткувала перевезення свіжих яблук залізницею — від господарств-виробників до морських портів України. А вже звідти на суднах товар транспортують до країн Перської затоки та Азії.

Ще з позитивного додам: українські виробники почали змінювати свій підхід до роботи. Відтепер вони не просто цікавляться, а й купують складні рішення для пакування і тривалого зберігання ягід і фруктів у свіжому вигляді.

Дмитро Крошка, голова асоціації «Укрсадпром» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.