logo

Спецпроекти

Розвінчуємо міфи // Найкисліші факти про лимон Джерело фото: AgroPortal.ua

Розвінчуємо міфи // Найкисліші факти про лимон

Спецпроекти 08 березня 2018. 07:00 1001

Лимон є найпопулярнішим фруктом, особливо в зимово-весняний період. З його допомогою лікують ГРЗ, його використовують в домашній косметології, а більшість засобів побутової хімії випускаються з його ароматом. Але чи корисний цей фрукт? Редакція AgroPortal.ua вирішила це з'ясувати.

Міф 1. Кава з лимоном корисніша за звичайну каву

Лимон у каві нейтралізує дію кофеїну. Тому таку каву можна пити гіпертонікам.

Міф 2. Лимон відбілює зуби

«Завдяки кислотній природі і відмінним антибактеріальним якостям лимон має прекрасні відбілювальні властивості, — стверджує лікар-стоматолог Володимир Васильчук. — Але у разі споживання великої кількості лимонного соку в зубній емалі руйнується кальцій, а це, своєю чергою, призводить до підвищеної чутливості зубів і виникнення запалення ясен».

Міф 3. Лимон містить більше цукру, ніж полуниця

«Поживні речовини присутні у всіх плодах, але в різних кількостях. Так, в 100 грамах лимона міститься 2,50 г цукру, а в 100 г полуниці — 7,68 м, — розповідає дієтолог-консультант ферми «Татусеві кізоньки» Анастасія Лукаш. — Своєю чергою, вуглеводів в лимоні і полуниці 9,30 г і 7,68 м, відповідно. Обидва продукти забезпечують життєво важливі поживні речовини, необхідні для правильного функціонування нашого організму».

Міф 4. Розрізаний лимон втрачає корисні властивості

Вітамін С, який є в лимоні, руйнується під впливом світла і повітря. Тому намагайтеся вживати лимон відразу після того, як його нарізали.

Міф 5. Лимон — лідер серед фруктів за вмістом вітаміну С

Володимир Васильчук стверджує, що лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина. Причому в сухих плодах його кількість значно більша, ніж у свіжих: 1200 мг/100 г проти 470 мг. А в лимоні — від 40 мг/100 г.

Міф 6. Лимон викликає алергію

«За даними наукових досліджень, близько 2% дорослих та 6% дітей мають харчову алергію. Будь-яка їжа може викликати алергічну реакцію, включаючи лимон, — розповідає Анастасія Лукаш. — У разі виникнення алергічної реакції після вживання в їжу лимона, як правило, алергіки все списують на лимонну кислоту, але симптоми алергії на лимон викликаються тільки специфічним білком. Харчова алергія розвивається, коли імунна система помилково пропускає білки-профіліни, які є в лимонах. У результаті імунна система вивільняє гістамін і антитіла в кров для боротьби з білком, що викликає симптоми алергічної реакції. Крім самого лимона, також можуть викликати алергічну реакцію віск і барвник, які іноді наносять на лимонну шкірку».

Міф 7. Гарячий чай з лимоном більш корисний, ніж теплий

У гарячій воді руйнується багато вітамінів, у тому числі і вітамін С. Тому варто класти лимон вже в теплий чай.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua

Новини

Показати все

Блоги