Аграрний лайфхак // Як використовувати неїстівні частини продуктів

04 жовтня 2018, 07:16 2927

Стебла, листя і шкірку прийнято вважати харчовими відходами, незважаючи на те, що в них теж містяться корисні для організму речовини. Деякі харчові відходи можна використовувати при приготуванні страв.

Картопляна шкірка

Картопляне лушпиння найчастіше йде у відро для сміття, хоча саме в шкірці цього коренеплоду зосереджена велика кількість поживних речовин. Якщо шкірку картоплі замочити і ретельно вимити, з неї можна приготувати хрусткі чіпси — просто обваляйте шматочки в спеціях і солі, додайте олію і запечіть в духовці до рум'яності.

Яблучна шкірка

Шкірка яблук — джерело вітамінів і мікроелементів, тому перед додаванням яблук в випічку бажано залишати її на плодах. З цієї корисної шкірки також можна приготувати гарячі компоти і настойки, варення або желе.

Цитрусова шкірка

Кірка цитрусових фруктів — найцінніша частина продуктів, джерело вітаміну А, ферментів і поживних волокон. Сушіть шкірку від цитрусових і додавайте для приготування ароматних корисних напоїв. Її також можна змішати з ягодами, медом і фруктами і їсти такі цукати на десерт.

Стебла білокачанної капусти

Любителів капустяного сирого качана не так багато. А якщо його приготувати, то напевно він припаде до смаку кожному. Відваріть їх на пару протягом 10 хвилин, потім обсмажте на пательні з оливковою олією, присипавши сіллю і перцем. Такий гарнір стане відмінним джерелом поживної корисної клітковини.

Морквяне бадилля

Морквяне бадилля містить в 500 разів більше вітамінів і мікроелементів, ніж сама м'якоть. Воно також вважається цінним джерелом білка і активних речовин. Бадилля можна використовувати в салатах, попередньо його обдавши окропом, або в сальсі, де його смак буде зовсім непомітний.

Листя артишоку

Для приготування страв використовують серцевину артишоків, а верхні листки відправляються у відро для сміття. І абсолютно даремно — корисне та поживне листя можна бланшувати і запекти з оливковою олією в духовці, а подавати з нежирним соусом.

Листя броколі

Броколі люблять далеко не всі, а листя цієї капусти — і поготів. Однак, в ньому міститься великий запас вітаміну А і антиоксидантів, які уповільнюють процеси старіння. Листя броколі можна готувати так само, як і плоди — варити, обсмажувати і подавати до м'яса або риби.


AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua