Аграрний лайфхак // 25 термінів, які має знати кожен поціновувач вина

20 листопада 2017, 07:00 3302

Осінь — сезон збору урожаю, зокрема і винограду. Тому редакція AgroPortal.ua підібрала терміни, які дозволять розширити кругозір істинних поціновувачів «білого і червоного».

Винотип

За словами виноградарів, москато — це літнє вино. Але люди, які полюбляють його, п’ють москато не тільки влітку. Насправді, улюблене вино залежить не від сезону, а від уподобань людини. Це ваш vinotype (винотип), який формується під впливом ваших особистих сенсорних відчуттів, які поєднуються з вашою культурою, традиціями та життєвим досвідом. «У світі сформувався міф, що вино має відповідати сезону, або їжі, або чомусь іншому», — говорить фахівець з вина Тім Ганні.

М’яке вино

За словами Ганні, «м’якість» — найважливіше слово в світі вина. Але його важко зрозуміти. Для однієї людини в’язке вино може бути смачним та ароматним, а для іншої — гірким і неприємним. «Ось чому світ вина дуже складний, й дуже важливо знайти свій винотип, щоб зрозуміти, які вина вам сподобаються», — пояснює Ганні. Ви можете дізнатись про свій винотип на сайті myvinotype.com.

Солодке вино

Ви дегустуєте вино… Через хвилину перше, що ви відчуєте, — це його солодкість. Але, за словами Ганні, існують різні рівні солодкого смаку вина. «Інколи у вині може знаходитися незначна кількість цукру, це залежить від того, як вирощували виноград, — говорить він. — Коли відбувається ферментація вина, то процес бродіння перетворює цукор на спирт і вуглекислий газ. Що солодше вино, то менший період бродіння і, відповідно, більше цукру».

Сухе вино

Сухе вино — це те, що, по суті, не є солодким. Проте навіть ця характеристика є відносною, вона продиктована не вашими смаками та уподобаннями, а жорсткими правилами. Оскільки сухість і солодкість вказують на наявність або відсутність природних цукрів, а  цукор в сухому вині повністю ферментований.

Сортові вина

Якщо ви попиваєте сортове вино, то маєте знати, що напій має назву винограду, який використовувався для його виготовлення. Подумайте про шардоне, мерло та каберне-совіньон. Усі вони отримують свої назви від певних сортів винограду.  Щоб носити назву сорту, вино має складатися щонайменше на 75%  з цього винограду.

Регіональні вина

Невипадково назви вин, таких як шампань, бургундське та бордо, є аналогами французьких міст. Насправді їх назвали за регіонами їх виробництва. Традиції та закони країни визначають, які сорти винограду дозволяється висаджувати, адже в створенні алкоголю немає нічого доброго.

Аромат

Викиньте з голови все, що ви знали про аромати вина. «Подумайте про аромат як про щось індивідуальне, тоді ви знатимете, як знайти те вино, що вам сподобається», — говорить Ганні. Фрукти, квіти, спеції — це загальні аромати вина, побічний продукт процесу бродіння.

Набір ароматів

Букет у винному світі — це те саме, що букет квітів, — певний набір ароматів. «Якщо ви вважаєте слово «аромат» аналогічним одній-єдиній квітці, то букет — це сукупність всіх запахів», — говорить Ганні. Наприклад, запах меду, шоколадних трюфелів та тонких дубових ароматів вказує на те, що вино старішає.

Вага вина

Вага вина визначається метафорично. Важке вино означає, що воно дуже ароматизоване, темного забарвлення і має високий вміст алкоголю. Каберне-совіньон та інші сильні червоні суміші — чудові приклади «важких» вин.

Терпке вино

Терпке вино — це вино від якого виникає сухість у ротовій порожнині після його дегустації. Як правило, терпкість присутня у червоних винах, бо в них є більше таніну.

Окислені вина

Любителі вин, будьте обережні: вино, яке протягом тривалого часу піддається впливу повітря, починає окислюватися, а це призводить до зміни кольору та втрати свіжості.

Аперитив

Аперитив — це вино, яке, як правило, подається перед їжею, для того щоб збуджувати апетит. До аперитивів відносять шампанське або будь-яке інше сухе біле вино.

Тривалість післясмаку

Подумайте, як довго текстура вина або аромат залишається у вашому роті після того, як ви його проковтнули. Це короткий чи тривалий період? Тривалість післясмаку вина залежить від того, як довго воно залишається на ваших смакових рецептах.

Змішані вина

Змішане вино виготовляється з більш ніж одного сорту винограду. Вони часто змішуються для створення більш складного вина, який матиме багатший смак та аромат.

Кислотність

Весь виноград містить кислоту, а кислота допомагає зберегти вино. На щастя, кислотність часто пом’якшується м'якими елементами вина, такими як алкоголь та цукор. Вино з підвищеною кислотністю має чіткий та різкий смак.


AgroPortal.ua за матеріалами Rd.com