Аграрний лайфхак // 10 продуктів, які ніколи не зіпсуються

05 березня 2018, 06:57 3706

Вживати в їжу продукти, термін придатності яких минув, дуже ризиковано. Але є кілька продуктів, про придатність яких можна не турбуватися зовсім, оскільки вони не псуються довгі роки. Вашій увазі топ-10 продуктів, які можуть зберігатися практично вічно і не втрачати при цьому своїх харчових властивостей.

Рис

Найкраща температура для зберігання рису — 4,5 °C і нижче. У ролі тари найкраще підходять контейнери з харчової пластмаси і скляні банки. Як показало дослідження, рис може зберігатися до 30 років, і при цьому він не втратить своїх поживних речовин і аромату.

Сухе молоко

Сухе молоко, виготовлене відповідно до усіх технологічних нормативів, може зберігатися дуже довго, не втрачаючи при цьому свою харчову цінність. Єдина умова для цього: зберігати продукт необхідно в герметично закупореній тарі.

Соєвий соус

Соєвий соус може зберігатися не менше трьох років, навіть якщо тара відкрита. А термін придатності соусу в герметичній ємності може бути набагато більшим, бо все залежить від виду соєвого соусу, від способу його приготування та від якості, а також температури, за якої він зберігається. Наприклад, якісний соус можна отримати тільки шляхом природного бродіння, яке триває від кількох місяців до двох років. Саме він і може зберігатися більш ніж три роки. Тому будьте обережні з брендами, які додають хімікати для прискорення процесу.

Кленовий сироп

Згідно з твердженням Асоціації виробників кленового сиропів Массачусетсу, закупорений кленовий сироп буде зберігатися скільки завгодно. І навіть після того як його відкриють, він може бути придатний до вживання кілька років, якщо тримати його в холодильнику.

Квасоля сушена

Дослідники з Університету Брігама Янга виявили, що через 30 років зовнішній вигляд сушених бобів квасолі змінився, але всі зразки залишились прийнятними для використання у надзвичайній ситуації. А це означає, що квасоля, по суті, як і інші бобові, може зберігатися мінімум 30 років.

Сіль

Враховуючи, що сіль технічно є мінералом, а не продуктом, знайти зіпсовану сіль просто неможливо. Звичайно, цей продукт чутливий до вологи, і поглинаючи її, сіль перетворюється на один великий шматок, який доведеться розбивати чимось твердим. Але тим не менш, сіль залишиться сіллю. До речі, йодована сіль зберігається всього близько року. За цей час йод випаровується і цілющі властивості такої солі втрачаються. При цьому її можна використовувати як звичайну кухонну.

Міцні спиртні напої

У алкогольних напоїв, таких як горілка, віскі, ром і коньяк, термін придатності ніколи не закінчиться. Головне — зберігати їх в темному і прохолодному місці в щільно закритій тарі.

Оцет

Білий оцет — ще один продукт, у якого термін придатності ніколи не закінчується, якщо зберігати його в належних умовах. Кращий спосіб зберегти оцет надовго — тримати його в оригінальній герметичній пляшці в темному прохолодному місці, подалі від джерел тепла.

Цукор

Цукор, як і сіль, може зберігатися нескінченно довго, особливо якщо тримати його в герметичних контейнерах. Інакше він поглине з повітря вологу і перетвориться на одну велику брилу. Але навіть у цьому разі цукор не втратить своїх властивостей.

Мед

Мед по праву може називатися унікальним продуктом, який може зберігатися вічно. Його структура і склад вкрай несприятливі для бактерій. А запечатування ємності з медом обмежує взаємодію з повітрям і вологою, що і робить його продуктом, який абсолютно не псується. До речі, під час розкопок однієї з єгипетських пірамід археологи виявили горщики з медом. Приблизний вік знахідки — 2-3 тисяч років. І мед-таки був все ще їстівним, археологи навіть його спробували.


 AgroPortal.ua за матеріалами Аdme.ru