Закупівельні ціни на свинину пішли уверх

05 квітня 2019, 10:58 3422

Ціни на вітчизняному ринку свинини на початку квітня почали зростати. Живих свиней забійних кондицій цього тижня у середньому реалізовували по 41 грн/кг (+3%).

Про це повідомляє Асоціація свинарів України.

«За відгуками промислових свиногосподарств, цього тижня попит на товарне поголів«я був вищим. Як наслідок, оператори змогли реалізувати свиней на забій на 0,5-2,5 грн/кг дорожче ніж наприкінці березня. Найвідчутніший підйом цін відзначили в Західних областях, де цього тижня ціна на живець додала 1,5-3 грн/кг. Така зміна цін закупівлі у цьому регіоні пояснюється більшою орієнтацією гравців ринку на тренди ринку свинини ЄС, де темпи висхідного руху цін в останні кілька тижнів пришвидшився», — йдеться у повідомленні.

Позитивний вплив зростаючого тренду на глобальному ринку свинини на цінову ситуацію на вітчизняному відзначають і представники м«ясопереробної галузі. З огляду на активніший приріст закупівельних цін на європейську свинину Асоціація «М«ясної галузі» переглянула рівень бар»єрної ціни, яка слугує індикатором економічної обґрунтованості імпорту. Так, наступного тижня ця позначка підніметься на 2 грн/кг — до 48,5 грн/кг у перерахунку на живу вагу. З іншого боку, наступного тижня розрив між бар»єрною ціною та фактичною може дещо скоротитися, адже за очікуванням переробників закупівельні ціни коливатимуться в межах 41-43,5 грн/кг.

«Такі прогнози видаються досить реалістичними, оскільки вже цього тижня ціновий діапазон підвищився до 39,5-42,5 грн/кг», — йдеться у повідомленні АСУ.

Також зазначається, що здороження свинини в закупівлі відзначається не тільки у країнах ЄС, а й в інших країнах світу. Так, внутрішні котирування на свинину в США за березень зросли на 0,65 $/кг забійною вагою чи більш ніж на 60%, у Канаді свинина подорожчала на 30% — до 1,66 $/кг забійною вагою. Живець у Бразилії додав 7% у національній валюті чи 3,2% у доларовому еквіваленті, а цього тижня закріпився на позначці 1,05 $/кг. Динаміка цін на свинину в Китаї, країні, що «запустила» такий тренд, також позитивна: середня по країні ціна на тварин забіних кондицій минулого тижня сягнула 2,24 $/кг, що на 17% дорожче ніж тижнем раніше.