Закупівельні ціни на свиней пішли вгору

09 серпня 2018, 15:31 5278

Безпрецедентно тривале літнє затишшя на ринку живця поступово добігає кінця, адже ціни закупівлі мають незначну позитивну динаміку.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).

Так, упродовж останніх двох тижнів середньоринкова ціна живця свиней забійних кондицій піднялася майже на 1%, також посунулися межі цінових діапазонів. Зокрема, більшість товарних партій свиней забійних кондицій закуповували по 45-46,5 грн/кг. При цьому на Сході та на Півдні країни епізодично спостерігалися і вищі ціни.

«Опитування заготівельників вказало на їх готовність до підвищення цін на свинину живою вагою. Зокрема, більше половини представників м«ясопереробної галузі вважають, що наступного тижня більшість партій закуповуватимуть по 45-45,5 грн/кг. Це на півгривні вище за діапазон очікуваних цін цього тижня. З іншого боку, близько 30% м'ясопереробників вважають, що внутрішня ціна у другій декаді серпня перетне позначку 46 грн/кг», — говориться у повідомленні АСУ.

Стимулюючим фактором для такої зміни є й стрибок бар»єрної ціни до рівня 45 грн/кг. Причиною цього став підйом цін на свинину в ЄС, зокрема в Німеччині, а також зростання курсу євро, вважають в АСУ. Свинарі у свою чергу відзначають, що підйом цін був би своєчасним адже відповідає сезонним внутрішнім ціновим трендам, а також був би відповіддю на зростання витрат виробництва, зокрема на корми.

«З іншого боку, м'ясопереробники відзначають, що скорочена пропозиція кондиційної свинини компенсується як відчутним зниженням обсягів закупівлі живця та задоволенням потреби у сировині за рахунок імпортної продукції. Це на їх думку, має обмежити швидкість приросту цін, а також тривалість такого їх руху до кінця літа», — підсумували в асоціації.


Для довідки: у липні в Україні ціни на живець залишались практично незмінними.