Вплив імпорту свинини на внутрішні ціни істотно знизився

20 квітня 2021, 12:27 3452

Імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м«яса свиней за результатами першого кварталу поточного року склав 7,4 тис. т.

Це втричі більше за обсяги надходження імпортної свинини у січні-березні 2020 р., проте практично дорівнює імпорту свинини за першу чверть 2019 р. та відчутно поступається імпортній активності третього та четвертого кварталу минулого року, йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

«При цьому більші обсяги імпорту не завадили ціні на живець в Україні у лютому 2021 р., усупереч традиційному післяноворічному спаду, навпаки, зростати. А в квітні, незважаючи на позитивну динаміку внутрішніх цін закупівлі, що є головним чинником нарощування поставок із-за кордону, імпортна активність була мінімальною з початку року», — зазначають в асоціації.

Такі «аномалії» експерти пояснюють тим, що через скорочення пропозиції після новорічних свят імпорт свинини не створив профіциту на внутрішньому ринку.

«Позитивна цінова динаміка на свинину у квітні запізнилася на місяць, порівняно зі здороженням в країнах ЄС. При цьому, зміна цінової ситуації в країнах співдружності вплинула на «вхідні» ціни імпорту: середньозважена митна вартість імпортованої в березні свинини зросла до 1,97 $/кг проти 1,67 $/кг місяцем раніше. Тож активізації зовнішніх поставок не сталося, а ступінь впливу цього чинника на цінову динаміку внутрішнього ринку істотно знизився», — пояснюють аналітики.