Власник равликової ферми переключиться на жаб

19 вересня 2016, 19:00 9093

Голова фермерського господарства «Еко равлик» Дмитро Бутенко після успішного створення равликової ферми планує розвиватися в інших екзотичних нішах.

Про це він розповів в інтервью Agro Times.

Наразі підприємство має власний цех переробки равликів і пропонує широкий асортимент — від живих равликів до готового фаршированого продукту.

«Один кілограм з мушлями коштує 600 грн, без мушлі — 900–1000 грн (для цього треба 200 штук молюсків). Найдорожча пропозиція — ікра. За неї просимо 1850 грн за 50 грам. Вона має багато мікроелементів і корисна тим, в кого є хвороби опорно-рухового апарату. За смаковими та поживними якостями ікра равликів не поступається чорній ікрі осетрових риб. Українці до цього делікатесу лише звикають. Звісно, за європейськими мірками ікра равликів в Україні коштує недорого (у Європі кілограм равликової ікри коштує €3 тис., і там фермери розводять по 50–70 т молюсків на рік). Також продаємо мушлі», — розповів він.

Сьогодні майже весь прибуток підприємство вкладає в розвиток, тобто збільшення «равликооб’ємів». У планах — відкриття туристичного маршруту на равликовій фермі. Зокрема, збираються збудувати на території господарства маленьке кафе, щоб пригощати відвідувачів делікатесами з равликів.

«Також в найближчій перспективі — організація ферми з розведення жаб. Адже відходами равликів (хвостова частина) можна приваблювати мух, якими харчуються жаби. Такий проект (разом із виходом на європейський ринок) загалом розрахований на 15–20 років. Сподіваюся, що через 20 років тут буде сучасне підприємство з виготовлення (від А до Я) французьких делікатесів із равликів і жаб», — додав Дмитро Бутенко.


Для довідки: ФГ «Еко равлик» розташоване в Вінницькій області, за кілька кілометрів від села Перемога. На площі 4 га тут мешкають понад 10 т равликів, які потім потрапляють в українські ресторани та столичні супермаркети.