В Україні скоротилися обсяги переробки свинини

01 серпня 2018, 10:27 1645

Обсяги промислової переробки м’яса свиней в Україні дещо «просіли». Випуск охолодженої та мороженої свинини, а також солених, сушених чи копчених делікатесів з неї у І півріччі 2018 року скоротився на  3% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це свідчать дані Держстатистики, говориться у повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).

«Так, згідно з нещодавно оприлюдненими даними за січень-червень 2018-го м«ясопереробна галузь випустила 130,5 тис. т м«яса свиней у охолодженому, мороженому, копченому, сушеному чи соленому вигляді. Це на 4 тис. т чи 3% поступається піврічним результатам роботи галузі у 2017-му», — говориться у повідомленні.

При цьому, виробництво мороженого м«яса за шість місяців 2018-го навіть дещо зросло — до 7,9 тис. т проти 7,4 тис. т роком раніше. Зокрема, обсяги виробництва морожених окостів, лопаток та їх відрубів у червні збільшилися майже на 30%, а за весь період «додали» 28%.

«З огляду на те, що на морожені свинячі частини припадає лише 6% сукупного випуску переробленого м«яса свиней, на загальну ситуацію така зміна майже не вплинула», — коментують в аналітичному відділі АСУ.

«З іншого боку, аналогічну ситуацію спостерігаємо аналізуючи залишки готової продукції на складах підприємств станом на кінець червня. Так, сукупні залишки свинини скоротилися на 10% через відповідну зміну випуску охолодженого, копченого, соленого та сушеного зокрема м«яса. Однак запаси мороженої свинини трохи більші зафіксовані у кінці червня 2017-го — 0,87 тис. т проти 0,81 тис. т, відповідно. Хоча це значення далеке від рекорду, втім це дає зрозуміти, що м«ясопереробні підприємства «підстрахувалися» в умовах послаблення внутрішньої пропозиції свинини трохи наростили морожені запаси свинячих півтуш, лопаток, окостів та їх відрубів», — додають аналітики.