У свинині на ринках України АЧС не знайшли

19 жовтня 2018, 12:32 1933

Моніторинг АЧС на продовольчих ринках України завершився. Усього в його ході перевірили 3 тис. туш свиней — для діагностики відбирали тканини селезінки та лімфовузли.

Про це заявив голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, говориться у повідомленні Асоціації свинарів України.

«Умовно-позитивними виявилися 0,1% зразків — менше 3-х туш. Це добрий результат. Насправді, результати моніторингу, який відбувався в рамках проекту «Підвищення обізнаності щодо АЧС в Україні: ІІ етап», виявилися оптимістичнішими ніж очікувалося. Вони означають, що побоювання щодо надзвичайно високої циркуляції вірусу у готовій продукції не справдилися», — сказав він.

Як зазначив міжнародний економіст у секторі агробізнесу ЄБРР Василь Говгера, в рамках проекту відбувалося навчання для лаборантів у кращій референс-лабораторії світу в Іспанії, симуляційні вправи для ветеринарів у 12 областях України, під час яких відтворювали алгоритм дій при виявлення спалаху.

«Цьогоріч до моніторингу хвороби на продовольчих ринках залучили студентів аграрних вишів, вони працювали разом із представниками регіональних ветеринарних лабораторій Це проект пілотний, він унікальний, адже моніторинг у такому форматі ще ніхто не проводив», — додав він.