У Києві відкрили Центр ветеринарної діагностики

26 вересня 2016, 08:00 3773

У м. Києві 22 вересня відбулось відкриття Центру ветеринарної діагностики. Центр надаватиме 339 найменувань послуг в основних галузях сільського господарства: птахівництві, свинарстві, скотарстві. Сфера лабораторної діагностики — хвороби тварин, корми і кормові добавки.

Про це повідомляє Agroexpert.

Основні підрозділи Центру: лабораторії бактеріології, серології, гістології і молекулярної діагностики. Центр проводитиме рутинні дослідження, що дають змогу відрізняти польові штами від вакцинних, патогенні від непатогенних, надаватиме послуги щодо контролю епізоотичної ситуації в господарствах, а також проводитиме низку досліджень, які не проводять державні лабораторії. До таких, зокрема, належать розрахунки оптимальних строків вакцинації птахів і тварин, оптимізація схем вакцинації, оцінка їх ефективності тощо. До прикладу, вже сьогодні Центр може діагностувати таку небезпечну загрозу як нодулярний дерматит ВРХ.

«Ми відкриваємо новий комплекс і я думаю, з цього розпочинається новий виток нашого розвитку. До цього світлого сучасного комплексу ми ввійшли не з порожніми руками. Ми маємо 15-річний досвід: інтелектуальний, технічний, методологічний і ін., а також великі амбіційні плани», — такими словами урочисто відкрила Центр ветеринарної діагностики його директор Ірина Собко.

За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої, яка приймала участь у відкритті центрі, у сфері євроінтеграції саме такі лабораторії займають 80% усіх робочих питань. Тому важко переоцінити важливість таких речей.

«Система діагностики у нас побудована в основному на утилізації державного потенціалу. Правильно це чи ні, але в частині досліджень можливо ми нейтралізуємо і регулювання, і взаємодію з приватним бізнесом. Розвиток діагностики і лікувальної справи стоїть на порядку денному і стоятиме надалі. Ми говоримо не просто про діагностику, а про діагностику в контексті руху вперед, в контексті євроінтеграцїі. У цій частині ви — піонери, і Ви мали і будете мати підтримку з боку Держпродспоживслужби і я сподіваюсь, що спільними зусиллями ми продовжимо шлях євроінтеграцїі», — запевнив Центр голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.


Для довідки: Діяльність Центру розпочалася ще у 2001 р. зі створення лабораторії бактеріології. У 2003 р. лабораторія отримала офіційні повноваження від Державного департаменту ветеринарної медицини на проведення діагностики хвороб птахів і тварин, у 2004 р. були створені лабораторії гістології та аналізу кормів і води, у 2005 р. лабораторія серологія теперішнього Центру першою в Україні і країнах пострадянського простору була сертифікована за стандартами для дослідних лабораторій ІСО17025.