Свинарі пропонують змінити щомісячний звіт по поголів'ю

28 січня 2019, 11:24 1641

Господарства-учасники Асоціації свинарів України (АСУ) у рамках співпраці з Агентством ідентифікації та реєстрації тварин запропонували деякі зміни до Звіту про наявність та рух поголів'я.

Про це йдеться у повідомленні асоціації.

«Згаданий документ — один із обов'язкових «пунктів» чинного Порядку ідентифікації та реєстрації свиней. Такий звіт щомісячно мають подавати власники свиногосподарств. Оскільки насамперед бізнес зацікавлений у логічних та зрозумілих правилах роботи, господарства-учасники запропонували побудувати цей документ відповідно до сучасних принципів обліку поголів'я», — коментують в АСУ.

Серед основних пропозицій:

-  основу обліку покласти технологічно-вікові групи свиней (свиноматки, ремонтний молодняк тощо), оскільки всі програмні забезпечення, якими користуються виробники, прив'язані саме до такого поділу тварин.

- якщо господарство не має статусу суб'єкта племінної справи і утримує чистопорідних свиноматок виключно з метою продукування ремонтного молодняка (не більше 10% від маточного стада), у програмах обліку поголів'я цих свиноматок не диференціювати і вносити їх до групи «Свиноматки».

«Такі підходи дозволять істотно полегшити систему звітування господарств (зникне необхідність робити окремі розрахунки щодо кількості тварин у віці до та від 2-ох місяців у різних технологічних групах), об'єктивно та в повній мірі відобразити наявність та рух поголів'я в господарстві, а також відповідати сучасним підходам до обліку свиней», — переконані в АСУ.