Структура сільського господарства: частка молока – понад 20%

18 червня 2018, 12:47 4235

У 2017 році частка молока становила 26,8% у структурі сільського господарства України.

Про це у ході круглого столу «Потенціал для фінансування молочних господарств та страхові рішення для майбутнього розвитку бізнесу», який провів Проект IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії», зазначила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.

За її словами, враховуючи, що показники останніх років демонструють незначне скорочення поголів'я ВРХ, структура галузі також має важливе значення.

«Сьогодні господарства населення утримують 77,4% корів, виробляють 73,2% сировини, при цьому передають на переробку лише 16% молока. Звісно що потужностей сільськогосподарських підприємств не вистачає для повноцінного функціонування молочного сектору», — констатує експерт.

При цьому Яна Музиченко  додала, що за 9 років роботи асоціації 140 виробників молока, які утримують 65 тис. голів, мають середню продуктивність на 36,4% більше, ніж в цілому по країні.

«Це 820 літрів надою за рік від 1 корови, тоді як по країні ця цифра становить 6012 літрів. Отже асоціація на власному досвіді довела, що впровадження новітніх технологій, навчання фермерів, формування потужної необхідної інфраструктури (лабораторії, ветеринарна підтримка та якісне штучне осіменіння і т.д.), конструктивний діалог із державою та інвестиційна підтримка дають шанс галузі молочного скотарства за короткий період часу вивести галузь на конкурентні потужності», — резюмувала вона.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua