Птахівники називають безпідставними підозри АМКУ

26 січня 2018, 12:37 3042

Жодних підстав для звинувачення виробників курячого м'яса у порушенні законодавства про економічну конкуренцію у Антимонопольного комітету України немає.

Про це йдеться у заяві асоціації «Союз птахівників України» (СПУ). 

У СПУ просять уникати подібних методів тиску на виробників, оскільки будь-які необґрунтовані заяви негативно впливають на ринкову ситуацію та  можуть призвести до падіння споживчого попиту, скорочення виробництва, і як наслідок — погіршення соціальних настроїв через скорочення робочих місць та подальшого зростання цін.

«Об'єктивно аналізуючи ситуацію, потрібно враховувати ряд чинників, які вплинули на споживчі ціни в минулому році. Це в першу чергу зростання цін на корми на 17%,  на комунальні послуги на 10%, на паливно-мастильні матеріали на 30%, підвищення заробітних плат в секторі більш ніж на 25%, знецінення національної валюти по відношенню до євро за рік склало більше 20%, а це прямий вплив на вартість ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок, обладнання, яке закуповується переважно у європейський виробників. Подорожчання курячого м'яса в межах зростання цін на складові собівартості вважаємо об'єктивним і обґрунтованим», — говориться у повідомленні  асоціації.

Птахівники також зазначають, що на тлі інших видів м'яса, м'ясо птиці протягом року залишалося найдоступнішим продуктом, а зростання цін було найменшим серед усіх видів м'яса. Отже, необхідно або визнати аналогічні порушення законодавства про економічну конкуренцію у виробників свинини і яловичини, або ж забрати свої поспішні публічні висновки назад, підкреслили в асоціації.

«Якщо ж схилятися до думки, що зростання цін на м'ясо птиці сталося не через ринкові фактори, а через певні домовленості, то необхідно долучити до зазначеної підозри АМКУ і постачальників палива, електроенергії, виробників зернових та технічних культур, продукти яких формують 80% собівартості м'яса», — говорять у СПУ.


Для довідки: раніше перший заступник голови АМКУ — державний уповноважений Марія Нижник заявила, що Антимонопольний комітет продовжує дослідження ринку курячого м'яса і, за попередніми його результатами, допускає наявність можливого порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді узгоджених дій виробників в частині узгодження цінової політики.