Виробник: В Україні масово вирізають ВРХ

30 вересня 2019, 11:58 2572

В Україні з минулого року зменшилося поголів’я ВРХ на 22 тис. голів, і тенденція до зменшення зберігається.

Такі цифри озвучив генеральний директор ТОВ НВА «Перлина Поділля» Сергій Іващук під час загальнонаціонального круглого столу з обговорення питання продажу сільськогосподарської землі, передає кореспондент AgroPortal.ua

«Я керівник підприємства, яке має в обробітку 7 тис. га, вирощує 12 культур, має середню урожайність вдвічі більшу, ніж показники в Україні, утримує до 2,4 тис. голів ВРХ, з них 1 тис. дійного стада. З 2018 року вся молоко-сировина на підприємстві виробляється екстра-класу, відповідає європейським стандартам та реалізується на Тернопільський молокозавод, де виробляють продукцію під брендом «Молокія». Але склалися умови, коли постає питання про скорочення тваринництва і вирізання поголів’я ВРХ. Хто від цього виграє? Село втратить робочі місця. А як можна працювати, якщо рентабельність молочного бізнесу 8-10% в найкращому випадку? При цьому потрібно думати про розвиток господарства і переробку», — зазначає Сергій Іващук.

За його словами, завдання держави сьогодні полягає в підтримці розвитку переробки.

«В Україні працювало 200 цукрових заводів, а лишилося — 30. Ще 30 можна відновити, якщо запустити програму з виробництва біоетанолу, і таким чином можна запустити заводи, де створимо додаткові робочі місця, почнемо розвивати переробну галузь і водночас зменшимо залежність від бензину. За останні 5 років в Україні не побудовано жодного переробного заводу», — констатує Сергій Іващук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua