Переробники молока готові давати кооперативам обладнання в оренду

29 січня 2018, 15:28 3516

Великі виробники при закупівлі молока віддають перевагу господарствам-юридичним особам — фермерам та агропідприємствам.

Про це AgroPortal.ua розказав заступник директора ПрАТ «Куликівське молоко» Анатолій Дідур.

Він зазначив, що перевагою такої стратегії є гарантії, підкріплені надійними договорами, а також можливість зробити аналіз і перевірити сировину.

«У нас на підприємстві високі вимоги до якості. Маємо міжнародну сертифікацію HACCP і HALAL. Дефіциту якісного молока у нас нема, швидше навпаки — профіцит. Усе тому, що ми стабільно налагодили політику партнерства. Логіка така: у нас бізнес, але  і у наших партнерів бізнес — повинні не підвести, завжди розуміти потреби і проблеми одне одного», — сказав Дідур.

Він зазначив, що «Куликівське молоко» намагається не затримувати платежі, завжди відверто і чесно розмовляти із партнерами, тому і не має проблем. Це підприємства Чернігівської та Київської областей.

«Досвіду роботи з кооперативами у нас немає.  Знаємо, що заводи практикують створення кооперативів під себе. І це правильний шлях. Тільки з умовою, що ініціатива такого об»єднання виробників молока повинна обов«язково іти саме від них самих, знизу, а не нав«язуватись переробником. Інакше толку не буде», — сказав Дідур.

Він підкреслив, що для активізації кооперативного руху слід пояснювати селянам, яку  вигоду вони отримають від підвищення якості продукції.

«Але для цього треба самоорганізуватися, проявити менеджерські, організаційні якості, вкласти якісь початкові кошти. На жаль, поки що зворотної реакції нема, багато хто зацікавився, але очікує, що ініціатива десь випробується у сусідів. Ми готові дати кооперативам в оренду обладнання, інші засоби, але під колективну відповідальність кооперативу, зініційованого знизу», — додав Дідур.

Він визнав, що результатів від такої співпраці можна буде чекати за кілька років, тому і ці партнери мають бути надійними.


Для довідки: в Україні до 1 липня 2018 р. відстрочено введення нового державного стандарту 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», яким підвищуються вимоги до якості молока. При цьому використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, однак дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Раніше передбачалося, що редакція Державного стандарту України 3662:2015 вступить в силу з 1 січня 2018 р.


Ірина Садова, AgroPortal.ua