Бджолярів закликають об’єднуватись у кооперативи

18 серпня 2017, 13:21 5393

Україна вже стала помітним гравцем на світовому ринку меду — продукція українських бджолярів  користується попитом в країнах ЄС, США, Канаді та країнах Азії.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

«Галузь бджільництва сьогодні є однією з найбільш динамічних в аграрному секторі. За останні 10 років експорт меду збільшився у сім разів. Я особисто називаю мед нашим «експортним шлягером».  За перше півріччя 2017 р. наші бджолярі вже експортували майже 30 тис. т своєї продукції, при чому нашими основними покупцями є країни з високою купівельною спроможністю споживачів — Європи та США. Але я закликаю виробників меду, для закріплення свого успіху на внутрішньому та зовнішніх ринках, об'єднуватись в кооперативи чи регіональні кластери», — зазначила заступник міністра.

За словами Трофімцевої, левова частка виробництва меду в Україні припадає на малих виробників. Об'єднання в кооперативи дозволять українським бджолярам ефективніше лобіювати свої інтереси перед експортерами, державою та зарубіжними партнерами. Регіональні кластери бджолярів, на її думку, сприятимуть налагодженню цивілізованих каналів збуту продукції, співпраці українських виробників меду з торговельними мережами.

Також заступник міністра підкреслила, що сьогодні приділяється велика увага проблемним питанням галузі бджільництва, таким як використання ветеринарних препаратів для бджіл та застосування агрохімікатів та пестицидів сільськогосподарськими виробниками. Саме тому Мінагропрод ініціює внесення змін до законодавства, в тому числі до закону «Про бджільництво» і закликає бджолярів та аграріїв до тісної співпраці в рамках робочої групи з бджільництва при міністерстві.

 «Для успішної роботи на світових ринках необхідно грати за глобальними правилами, відповідати міжнародним стандартам якості. Наша спільна мета полягає в тому, щоб у короткостроковій перспективі ми стали експортувати український мед не як сировинну продукцію, а готовий та якісний продукт під брендом «made in Ukraine», — сказала Трофімцева, зазначивши, що сьогодні команда Мінагропроду працює над удосконаленням законодавства відповідно до європейських стандартів.


Для довідки: в Україні нараховується близько 400 тис. виробників меду. В 2016 році, за даними Мінагропроду, було експортовано майже 57 тис. т меду. Основні імпортери українського меду за 2016 рік та початок 2017 (6 місяців): Німеччина — 24,247 тис. т; США — 21,037 тис. т; Польща — 14,046 тис.  т; Франція — 4,238 тис. т; Туреччина — 3,209 тис. т; Бельгія — 2,739 тис. т; Угорщина — 2,192 тис. т.