Думка: Українські кооперативи можуть  виготовляти сири на експорт

19 лютого 2019, 10:51 2098

Україна може наростити виробництво різних сортів сирів  на експорт. Це саме та ніша, яку можуть зайняти українські кооперативи.

Таку думку висловила керівник Центру накопичення молока Асоціації виробників молока (АВМ) Олена Жупінас, говориться в повідомленні об'єднання.

«Ми вже маємо перемоги на світовій арені. Україна увійшла у ТОП-5 виробників вершкового масла. Але варто пам«ятати, що масло — тільки жир, а ще ж є білок, а це м'які та тверді сири, т.д. Ось, тут нам ще працювати і працювати», — сказала вона.

За словами Жупінас, для цього невеликим українським молочно-товарним фермам потрібно вже об»єднуватися в кооперативи.

«Це реальна вимога часу. Якщо хочемо мати прибуткові господарства та експортувати продукцію, а не залишитися в ізоляції, то ми повинні вже активно працювати в напрямку кооперації», — сказала вона, зазначивши, що вже є реальний майданчик на Полтавщині, де планується переробляти спочатку 500, а потім 1000 т молока.

За її словами, створення центрів накопичення молока, власна переробка та продаж готової продукції — це можливість постійно мати гарантію збуту сировини, а отже — подальшого розвитку для господарств. Таким шляхом йшов європейський виробник.

«Для нас це теж — перспективно. Адже закупівельна ціна на молоко в Україні досягла фактично свого піку і глобально вона вже не виросте. Ціни в українських фермерів на 14% нижчі за європейські через різницю у ставці ПДВ. В Європі вона 6%, а в нас 20%», — додала Жупінас.