Думка: 2017 рік для молочників став найприбутковішим за останні 5 років

11 січня 2018, 14:02 2818

Прибутки українських професійних виробників молока, ефективність виробництва яких лишилася на попередньому рівні, в 2017 році зросли на 32,5% порівняно з 2016 роком.

Про це написав економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook

Він зазначив, що у тих виробників, які підвищили ефективність, до цих прибутків додалися ще й відсотки ефективності.

«Це означає, що середній ефективний виробник молока, що має 500 голів, отримав додатково 2-3 млн грн прибутку за 2017 рік», — пояснив він. 

За рівнем умовної прибутковості виробництва Україна повернулася до 2014 року. Однак ефективність за цей період підвищилася суттєво в більшості підприємств, підкреслив експерт.

«Тому можна сміливо говорити, що 2017 рік для молочників був найприбутковішим за останні 5 років», — підсумував Ярмак.

Також 2017 рік, на його думку, був найстабільнішим в історії молочної галузі України.

«Загальна сума абсолютних коливань індексу прибутковості виробництва молока (УМІ) за рік склала 46%. Іншими словами, прибутковість галузі коливалася в 2,1 рази менше, ніж лише рік тому. Нічого подібного ще ніколи в історії українського молочного бізнесу не було», — сказав Ярмак. 

Професійність молочного скотарства зростає, сезонність цінових коливань знижується, тож фіксована ціна на молоко на рік — це вже цілком можлива і не така вже віддалена перспектива, зауважив експерт. 

За словами Ярмака, якщо світовий ринок не підтримає Україну, прибутки виробників молока в 2018 році, з високою ймовірністю, знизяться. Він сказав, що варто очікувати зниження УМІ на 10 відсоткових пунктів. Тому виробникам слід пошукати способів підвищення ефективності десь на 10%, вважає він.