Індича ферма в Україні окупиться за 3,5 року

03 лютого 2018, 08:00 17891

Попит на індичатину в Україні втричі перевищує пропозицію, тому створення підприємства з вирощування індиків на території нашої країни є прибутковим інвестиційним проектом.

Виробництву індичого м'яса в Україні приділяється поки не так багато уваги, як курячого. Між тим, інтерес до індичатини росте як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках, говориться в повідомленні Pro-Consulting.

Як зазначається, більшість індичого поголів'я в Україні традиційно утримували в індивідуальних домогосподарствах. Після 1991 року у зв'язку зі зміною економічної ситуації інтерес до розведення індиків у населення став падати, і кількість цієї птиці в нашій країні поступово зменшувалася. Разом із тим, на початку 2000-х років почало зростати виробництво індичатини промисловим способом. За десятиліття до 2011 року поголів'я індиків на агропідприємствах зросло в 42 рази і досягло 391,9 тис. голів.

Регіонами-лідерами з розведення індичок є Чернівецька, Київська, Сумська, Івано-Франківська та Дніпропетровська області.

Економічні труднощі останніх років позначилися і на поголів’ї індиків. Підвищення вартості утримання птиці призвело до зниження рентабельності. Агропідприємствам довелося активізувати забій птиці, що стало причиною зниження поголів’я та збільшення виробництва м’яса за період 2013-2016 рр. Однак навіть за таких умов нинішній попит на індичатину на внутрішньому ринку становить 90-100 тис. т на рік, а внутрішнє виробництво — близько 30 тис. т.

Бізнес-план зі створення індичої ферми вже розроблений фахівцями Pro-Consulting. Згідно з ним, у разі створення господарства для одночасного вирощування на м’ясо 16,2 тис. голів птиці, їх подальшого забою та продажу готового продукту підприємство буде продавати продукцію з рентабельністю в 11,9%, що означає майже 12 центів чистого прибутку в кожному євро доходу. Це дозволить повністю окупити інвестовані кошти з урахуванням дисконту менше ніж за 3,5 року (39,3 місяця).

Для ферми необхідно придбати одне з вже наявних агропідприємств, можливо, з числа тих, що не працюють, і переобладнати його під свої потреби. Для проведення ремонтно-будівельних та пусконалагоджувальних робіт необхідно укласти договори зі спеціалізованими компаніями і виробниками відповідного обладнання. Добових індичат для вирощування можна закуповувати в Польщі, а корми — купувати оптом у місцевих виробників.

Своєчасний вихід на ринок дозволить новому виробнику гарантовано зайняти на ньому свою нішу і отримувати стабільний прибуток від задоволення попиту на індиче м’ясо, що зростає.

Більше того, є можливо організувати переробку. Наприклад, у країнах Євросоюзу давно оцінили високі споживчі властивості цього м’яса. Там воно розглядається як дієтичний замінник яловичини і є сировиною для виробництва близько 150 видів ковбас. Україна в цій галузі поки відстає. Так, обладнання для ковбасного виробництва індичатини стало з’являтися у вітчизняних переробників тільки в останні 5 років.