Імпорт свинини в Україну перевищив експорт

13 грудня 2017, 10:58 3944

Україна за підсумками 11 місяців 2017 р. завезла більше свинини з-за кордону, ніж експортувала.

Сукупні обсяги імпорту свіжої, охолодженої та мороженої свинини за цей період сягнули 5,15 тис. т, а експорт — 4,7 тис. т, повідомляють в аналітичному відділі Асоціації свинарів України, з посиланням на дані ДФСУ.

Не зважаючи на це, зовнішньоторгове сальдо України по цій товарній позиції залишилося позитивним, додають в АСУ.

Так, загальна вартість завезеної свинини поступається валютним надходженням за рахунок експорту на 0,84 тис. т. Тож зовнішньоторгове сальдо по цій товарній позиції поки залишається позитивним. Проте, чи зможе Україна зберегти за собою звання нетто-експортера свинини, залишається під питанням.

Другий місяць поспіль експорт свинини (свіжої, охолодженої, мороженої) значно менший за надходження відповідної м'ясної сировини з-за кордону. Так, імпорт м'яса свиней у листопаді, як і в жовтні, склав 1 тис. т. Водночас, експорт скоротився майже вдвічі у порівнянні з другим місяцем осені та був у восьмеро менший ніж обсяги завезеної у листопаді свинини — трохи більше 100 т за попередніми оцінками.

«Жваві поставки свинини іноземного походження відбувалися на тлі дещо вищої ціни закупівлі живих свиней забійних кондицій ніж місяцем раніше. Так, хоча ціни протягом листопада знижувалися, їх середня позначка все ж перевищувала жовтневу. Послаблення цін спостерігаються і в грудні, а деякі оператори зазначають про достатні обсяги запасів. Тож вірогідність, що українські експортери зможуть надолужити, аби до кінця року «зрівняти рахунок», є, та тільки за подальшого падіння ціни та послаблення імпорту свинини», — коментують аналітики асоціації.


Для довідки: за інформацією ДФС, експорт свинини з України за 9 місяців 2017 р. склав 4,361 тис. т на $ 9,22 млн, імпорт — 3,17 тис. т на $ 5,9 млн.