Грузія охолола до українських свиней

14 березня 2018, 15:12 4346

Україна у січні-лютому 2018 р. імпортувала майже 1 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней.

Про це свідчать дані митної статистики, говориться у повідомленні Асоціації свинарів України.

«Такі обсяги надходження свинини з-за кордону більш ніж вдвічі перевищують обсяги імпорту аналогічного періоду 2017-го,» — коментують в аналітичному відділі асоціації.

Так, упродовж зимових місяців завезли 993 т свіжої, охолодженої та мороженої свинини сукупною вартістю $1,6 млн. При цьому, до трійки найактивніших постачальників свинини за аналізований період «увірвалася» Канада, витіснивши Данію та Польщу, які входили до ТОП-3 у 2017-му та 2016-му відповідно.

На тлі двократного зростання надходження імпорту відбулося триразове скорочення поставок української свинини на зовнішні ринки.

Так, основна частина (понад 57%) експорту свинини була спрямована до Гонконгу, тоді як цікавість з боку Грузії до продукції українського свинарства відчутно послабилася. Зокрема, за згаданий період до сусідньої країни відправили лише п’яту частину сукупних обсягів, а об’єми поставки живих свиней скоротилися на 38% у натуральному вираженні та на третину у валютному еквіваленті.


Для довідки: за даними УКАБ, в січні-травні 2017 р. Грузія була єдиним споживачем українських живих свиней. Експорт живця в Грузію склав $1,6 млн, що в 3,7 рази більше, ніж за аналогічний період попереднього року.