Експерт: Закупівельні ціни на молоко наблизились до максимальних

17 жовтня 2017, 13:33 2562

У першій половині жовтня продовжився висхідний ціновий тренд на молоко, проте максимальне значення вже скоро буде досягнуто.

Таку думку висловила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко, говориться у повідомленні АВМ.

«Експортна торгівля вже не така активна, як раніше, а на внутрішній ринок великих надій покладати не варто. Проте, є гравці на ринку, які планують значні поставки сухого молока у листопаді, що може скласти підтримку цінам. Тому, так як і очікували в АВМ, середня ціна на молоко досягне відмітки 10 грн, після чого можлива стабілізація», — говориться у повідомленні.

Як зазначається, вже є перші результати статистики по виробництву молока. За підсумками трьох кварталів цього року в Україні виробили 8,1 млн т молока, що на 0,9% менше, ніж торік. Зокрема у вересні було вироблено 936,8 тис. т., що на 1,2% менше, ніж у вересні минулого року. Загальна чисельність ВРХ станом на 1 жовтня налічує 4,1 млн, що на 0,4% менше, ніж торік. Поголів'я корів склало 2,1 млн (-1,9%).

«Так, середньозважена ціна на молоко екстра ґатунку в першій половині жовтня склала 9,88 грн/кг з урахуванням ПДВ, що на 3,5% вище відповідного періоду минулого року. Вищий ґатунок переробники купують в середньому по 9 грн (+8,7%), а перший по 8,26 грн/кг (+1,2%)», — говорять у АВМ.

У той же час, ціни на полицях ростуть. Цьому слугує зростання цін на молоко, через сезонне скорочення виробництва молока та здешевлення гривні по відношенню до долара. Літр молока жирністю 3,2% коштує 26,09 грн, що на 1% вище ціни відповідного періоду вересня. Масло 82,5% жирності за аналогічний період подорожчало на 2,3% та коштує 193 грн/кг, а сир «Російський» на 1,5% — до 171,5 грн/кг.