Експерт: Нова «чума» худоби обійдеться Україні дуже дорого

02 вересня 2016, 16:38 2075

У разі реальної загрози заразного вузликового дерматиту (ЗВД) вакцину в Україну можна завести упродовж двох днів, при цьому навіть не потрібна її реєстрація. Українським законодавством передбачені подібні надзвичайні обставини.

Про це повідомив консультант ФАО з питань безпеки та ветеринарії Віталій Башинський, повідомляє Milkua.info.

Також експерт наголосив, що усі вакцини, рекомендовані проти нодулярного дерматиту, живі. Це означає, що при першому введені вакцини тварині Україна автоматично втратить статус вільної від нодулярного дерматиту зони.

Під час вакцинації в буферній зоні кожна щеплена тварина має бути ідентифікована і має бути створений реєстр щеплених тварин. Якщо цього не робити, то країна може втратити право експорту яловичини на три роки, доки не встановить повністю контроль над захворюванням.

«Україна повинна розуміти, якщо вона береться за вакцинацію, то має пройти усі процедури від початку і до кінця. Обов’язково має бути програма не тільки вакцинації, а й ідентифікації і реєстрації тварин. Приблизні витрати лише на моніторинг можуть становити 350 млн грн», — пояснює експерт.

Подібні рішення приймають лише на рівні РНБО, мають бути призначені відповідальні за вакцинацію особи. 

Разом із тим, експерти ФАО, що стикалися зі спалахами ЗВД у Балканських країнах, попереджають: якщо вірус поникне на територію України, орієнтовна втрата промислового стада ВРХ у господарствах, що переживуть спалах, складе:

  • падіж продуктивних тварин — 40-70%,
  • пожиттєве зниження продуктивності — 30-40%,
  • падіж телят — до 90%,
  • повна утилізація молока на період карантину — 28 днів.

Для довідки: Раніше Асоціація виробників молока висловила стурбованість стрімким поширенням нодулярного дерматиту ВРХ у світі та пов'язаної з цим загрозою можливих збитків українських фермерів через загибель тварин. До теперішнього часу нодулярный дерматит ВРХ в Україні не зафіксовано, проте швидкість поширення захворювання становить 70-100 км у добу.

В асоціації зазначають, що лікування від нодулярного дерматиту ВРХ не існує, з метою недопущення його поширення знищують всіх уражених та контактуючих з ними тварин.