Експерт: Антибіотики не пустять українське молоко в Європу

10 серпня 2016, 12:37 3395

Українські молочні продукти не будуть експортуватися в ЄС через низьку якість, зокрема, в них «повно антибіотиків».

Про це повідомив генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «УНН».

«Це жахливо і дивно. Є квоти на поставку українських молочних продуктів в ЄС, але жодна т молока не відповідає стандартам. Україна не буде поставляти «молочку» в Європу », — зазначив він.

За його словами, все пов'язано з тим, що в Україні молочні продукти містять антибіотики. «Всім відомо, що в Україні розбавляють молоко — це не найстрашніше. Набагато страшніше те, що ми «пічкаємо» тварин антибіотиками. І в молоці ці антибіотики», — додав експерт.

Разом з тим, Олексій Дорошенко вважає, що перевірити все молоко на якісні характеристики просто неможливо. «Не можна ж взяти і перевіряти кожне відро молока. На це елементарно не вистачить коштів», — сказав він.

Так, в рамках соціального експерименту із залученням Всеукраїнської асоціації захисту прав споживачів «Споживча довіра» і Державного центру сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції, 2 серпня були відібрані зразки ряду молочних продуктів для дитячого харчування. Наявність антибіотиків було виявлено в 4 з 11 перевірених зразків (при практичній межі виявлення 0,00005 мг/кг), тобто в 36% від перевіреної кількості.

Як додав Олексій Дорошенко в коментарі AgroPortal.ua, поки в країни ЄС проводилися тільки разові поставки української молочної продукції. Фактично, кожна компанія попередньо повинна отримати сертифікати, домовитися з покупцем про постачання в ту чи іншу країну.

«Багато торгових мереж Європи вимагають кожна свій сертифікат, бо вони довіряють своїм сертифікаційним компаніям. Тому їх іноді доводиться отримувати під кожного покупця», — пояснив експерт.