Прибутковість молока у вересні на третину менша, ніж рік тому

05 жовтня 2020, 11:28 2347

Індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) у вересні зріс лише на 0,5%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, на умовну прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України у вересні вплинули:

- ціни на молоко (закупівельні) — вони зросли у вересні на 4,3%;

- ціни на концентрований кормовий мікс — вони теж зросли на 3,7%, обмежуючи відповідно зростання прибутковості молочного виробництва.

Андрій Ярмак уточнює, що умовна прибутковість виробництва молока у вересні 2020 р. була вже на 30,6% гіршою за минулорічну в цей же місяць і вперше цього року нижчою, ніж середня за останні 5 років для цього місяця, на 4%.

«Кумулятивно за перші три квартали 2020 р. виробники молока отримали на 5% менше прибутків, ніж протягом того ж періоду 2019 р., але все ще на 15% більше, ніж середній показник прибутковості протягом п'яти останніх сезонів», — додав експерт.

Отже, незважаючи на те, що Україна фактично перестала бути експортером молока, слабкість місцевого ринку не дозволяє підвищити прибутковість виробництва, щоб стимулювати інвестиції в комерційне виробництво якісної сировини, пояснює він.

«Аналіз минулих років показує, що УМІ жодного разу не знизився в жовтні. Середнє жовтневе зростання індексу перевищувало 11%, а минулого року в жовтні УМІ зріс майже на 10%. Це не означає, що він гарантовано зросте.

Але передумови для зростання є, оскільки глобальні ціни укріплюються на більшість біржових товарів, крім масла, ціни на яке продовжують зближуватися з цінами на молочний білок (про імовірність такого розвитку подій я говорив ще на самому початку пандемії)», — прогнозує Ярмак.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін у рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.