Прибутковість молока показала зростання вперше за 15 місяців

12 квітня 2019, 12:30 2223

Показник умовної прибутковості виробництва молока в комерційних господарствах Україні, відомий як УМІ, в березні 2019 р. зріс на 4,9% після падіння на 1,7% в лютому і на 0,5% в січні 2019 року.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

«Минулого року в березні УМІ обвалися відразу на 8,7%, отже мій обережний оптимізм в прогнозах на 2019 рік починає справджуватися. Але насправді дуже важливою подію є те, що УМІ вперше за рік і три місяці був вищим, ніж в той самий місяць попереднього року», — зазначив Андрій Ярмак.

Він зазначив, що в березні 2019 року УМІ перевищив минулорічний показник відразу на 12%. Більше того, він був найкращим за останні 5 років для цього місяця

Андрій Ярмак повідомив, що основна причина зростання УМІ в зниженні витрат на концентровані корми, адже кормовий мікс подешевшав в березні майже на 5%.

«Щоправда не всі корми стали дешевшими — ціни на кукурудзу зросли, а от соняшниковий шрот впав в ціні відразу на 6,1%, а соєвий — на 1,8%. Тим не менше, оптимізму, насправді, не дуже багато. Адже якщо підбити підсумки першого кварталу 2019 року, то він, за прибутковістю виробництва молока, був гіршим за середній показник за 7 сезонів на 3,9%. Прибутковість в першому кварталі 2019 була подібною до минулорічної, але гірша ніж в тому ж періоді 2017 року на 5%», — додав експерт.

Ярмак зазначає, що в квітні починається «сезон великого молока». Отже причин для оптимізму на цей місяць мало.

«Минулого року УМІ «пірнув» в квітні більше ніж на 13%, але це ринок — все можливо. Світовий ринок знаходиться на позитиві — будемо на нього сподіватися», — резюмував фахівець ФАО.