Для власників ВРХ розробили флаєр про заразний вузликовий дерматит

16 травня 2017, 17:18 2553

Швейцарсько-український проект з безпечності молока разом із Держпродспоживслужбою розробив флаєр про заразний вузликовий дерматит ВРХ.

Про це AgroPortal.ua повідомила прес-служба проекту.

Як відмічається, зважаючи на несприятливу епізоотичну ситуацію по заразному вузликовому дерматиту (ЗВД) в сусідніх країнах та появу комах із настанням теплої пори року, ризик появи ЗВД в Україні різко виріс. З метою підвищення обізнаності власників ВРХ щодо цього захворювання та попередження поширення хвороби Держпродспоживслужба і ініціювала розробку інформаційного флаєра по ЗВД, а швейцарсько-український проект з безпечності молока, долучивши національних і міжнародних експертів, розробив його.

Всього видано 30 тис. примірників, які розповсюдять територіальні органи Держпродспоживслужби серед населення.

Згідно з повідомленням, ЗВД призводить до великих економічних збитків, оскільки викликає пожиттєве зниження продуктивності тварини, погіршує якість шкіряної сировини. Смертність при ЗВД становить близько 10%. Вірус ЗВД передається через укуси комах, пошкодження шкіри, слину, виділення з носа, молоко, сперму. Значне поширення хвороби пов’язане з переміщенням тварин. Збудник захворювання може також поширюватися через заражені корми, воду, обладнання та інвентар.

«Спалахи хвороби ЗВД були зафіксованими у Туреччині, Болгарії, Греції, Македонії, Грузії і Росії, тому Україна перебуває у зоні небезпеки появи захворювання. Надзвичайно важливо, щоб власники ВРХ були інформовані про ЗВД, розуміли небезпеку, знали способи попередження хвороби, а також як діяти у разі підозри на появу захворювання», — говорять організатори проекту з безпечності молока.

Скачати флаєр можна тут.