Число спалахів АЧС в Україні скоротилося на 20%

01 березня 2018, 17:25 3514

Динаміка поширення африканської чуми свиней (АЧС) у 2018 році, в порівнянні з аналогічним періодом минулого, значно скоротилася.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, якщо в 2017 році за січень-лютий було зафіксовано 48 випадків, то в поточному за два місяці — 38, тобто на 20,8% менше. Разом з тим цього року структура спалахів АЧС змістилася у бік дикої фауни.

«Якщо ми говоримо про січень-лютий поточного року, то із загальної кількості зареєстрованих випадків АЧС більшість (22 випадки) виявлені саме в дикій фауні, і лише 13 — серед домашніх свиней та 3 інфіковані об'єкти. Це докорінно відрізняється від тогорічної ситуації: у перші два місяці 2017 року із 48 випадків АЧС 46 — серед свійських свиней і лише 2 — серед диких», — заявив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Така тенденція, на його думку, пов'язана з проведеним Держпродспоживслубою комплексом протиепізоотичних заходів, направлених на раннє виявлення захворювання в першу чергу в дикій фауні, і як наслідок своєчасного вжиття відповідних заходів із його ліквідації.

Володимир Лапа зазначив, що виявлення спалахів АЧС серед диких кабанів слід розцінювати як позитивне явище, оскільки кожне виявлення вірусу в дикій фауні зменшує ризик занесення вірусу в господарства населення і, відповідно, зниження втрати населення.


Для довідки: у 2018 році на протиепізоотичні заходи у бюджеті передбачено 687 млн грн (у  2017 році держава виділила всього 113,7 млн грн).