АЧС може вільно переноситись з кормами

27 вересня 2018, 12:58 2395

Вірус африканської чуми свиней (АЧС) може тривалий час жити у кормах та кормових інгредієнтів і «подорожувати» між країнами, завдяки імпорту-експорту цих продуктів.

Таких висновків дійшли американські вчені після проведеного дослідження, повідомляє Асоціація свинарів України.

«Вірус АЧС виявився одним із найбільш стабільних. Це означає, що він добре виживає в умовах навколишнього середовища, у сирих кормах і має високу здатність до зараження впродовж тривалого часу, зокрема й після перевезення. Відтак, ризики глобального поширення цієї хвороби будуть лиш зростати», — розповів доктор ветеринарної медицини, професор відділу діагностики та патобіології Коледжу ветеринарної медицини (Університет штату Канзас, США) Боб Роуленд.

За словами вченого, тривалість життя вірусу у кормах та їх інгредієнтах перевіряли за допомогою спеціальної камери, яка забезпечувала умови, схожі до перевезення продукції.

«Завдяки відповідному обладнанню ми могли симулювати умови — температуру, вологість, тривалість — у яких транспортують корми. У ході цього досліду розігрували ситуацію із поставкою продукції з ЄС до США. Таку симуляцію можна розробити для будь-якого маршруту і перевірити потенційну загрозу поширення вірусу», - додав Боб Роуленд.