16 країн Європи об’єдналися для боротьби з АЧС

22 березня 2018, 16:36 3175

Делегати понад 16 країн Європи у рамках 9-го засідання Постійно діючої робочої групи експертів з африканської чуми свиней країн Балтії та Східної Європи під егідою GF-TADs 22 березня зібралисяу Києві, щоб обговорити транскордонне співробітництво, спрямоване на законне переміщення і контроль незаконного переміщення свиней та продуктів з них.

Про це говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Участь у конференції взяли президент GF-TADs по Європі Бернар Ван Готем, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, начальник Управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби Ольга Шевченко та заступник начальника управління — начальник відділу зовнішніх зв«язків та євроінтеграції управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби Олена Курята, експерти Єврокомісії, ФАО, ВООЗ та МЕБ з питань АЧС.

«До складу робочої групи входять понад 40 осіб із більш ніж 16 держав східноєвропейського регіону», — говориться у повідомленні.

Учасники обговорюють ряд питань, які стосуються транскордонного співробітництва, спрямованого на боротьбу та профілактику АЧС, зокрема, законодавство, співпрацю із правоохоронними органами, регулювання чисельності диких кабанів, інформаційну роботу тощо.

Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа висловив сподівання, що спільними зусиллями компетентних органів країни Східної Європи зможуть зменшити кількість випадків АЧС.


Для довідки: за даними Держпродспоживслужби, динаміка поширення африканської чуми свиней (АЧС) у 2018 році, порівняно з аналогічним періодом минулого, значно скоротилася. Якщо в 2017 році за січень-лютий було зафіксовано 48 випадків, то в поточному за два місяці — 38.