Тваринники підбили перші підсумки дії державних дотацій

31 серпня 2017, 12:57 4098

Представники профільних ассоціації відмітили позитивний вплив на галузь тваринництва запровадження державних дотацій та реформування системи повернення ПДВ.

Як повідомили в «Українському клубі аграрного бізнесу», про це йшлося на прес-конференції «Аграрні дотації: для людей чи олігархів?», під час якої було обговорено піврічні результати запровадження дотацій для галузі.

Як зазначається, з 2017 р. була запроваджена система підтримки виробництва м'ясної та молочної  продукції, цукру, продукції садівництва та ін. через механізм аграрних дотацій. За I півріччя 2017 р. аграріїв було підтримано бюджетними дотаціями в обсязі 1,91 млрд грн, що в свою чергу становило близько 2% від валової вартості аграрної продукції, на підтримку якої спрямовані бюджетні асигнування.

Генеральний директор Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко під час прес-конференції розповів, що одним з ключових моментів у розподілі державних асигнувань є те, що бюджетні дотації розраховані для всіх за величиною виробників продукції, а не лише для представників великого бізнесу.

«Обсяги коштів, що отримують підприємства від дотацій є меншими, ніж при дії спецрежиму, але безумовно така підтримка досить важлива галузі. Бюджетна дотація розподіляється пропорційно сплаченому підприємством ПДВ. Великі підприємства отримуватимуть більше дотацій, тому що виробляють більші обсяги продукції, відповідно сплачуючи значні суми ПДВ», — сказав Карпенко, зазначивши, що розмір бюджетної дотації товаровиробникам, які займаються птахівництвом, не може перевищувати 50% виділених асигнувань на бюджетну дотацію у поточному місяці.

Карпенко також зазначив, що за підсумками 7 місяців поточного року спостерігається зростання виробництва м'яса птиці на 3,8 тис. т або 0,6%, порівняно з аналогічним періодом 2016 р.

«Зупинилося зменшення частки малих та середніх підприємств з виробництва, яка до цього часу постійно зменшувалась. Багато підприємств відновлюють свою роботу», — констатував він.

Позитивний вплив на галузь від впровадження державних дотацій також відмітив генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

«Запровадження нового підходу бюджетної аграрної дотації відразу дало перші позитивні результати для тваринництва: вперше за останні 5 років обсяги виробництва молока та яєць та реалізація на забій худоби та птиці у живій масі за січень-червень 2017 р. не зменшились по відношенню до аналогічного попереднього періоду, а продемонстрували незначний, але все ж таки ріст в 1%», — сказав Висоцький.

За його словами, фактично виплачені кошти забезпечили підтримку рентабельності виробництва дотаційної продукції на 5-6%, що з поступовим зниженням вартості кредитування є суттєвим чинником стимулювання довгострокових інвестицій в АПК.

Експерти підсумували, що об'єктивно оцінити економічний ефект для аграрного сектору від запровадження нової системи підтримки можна буде лише за підсумками року, оскільки 70% обсягів реалізації сільськогосподарської продукції і відповідно формування податкового кредиту, на базі якого виплачується дотація, відбувається у другому півріччі. Наразі за словами представників профільних аграрних об'єднань можна говорити про запровадження прозорого та не корупційного механізму підтримки аграріїв, що базується на автоматичних розрахунках сформованого та сплаченого ПДВ. Запроваджений механізм повністю виключає можливість отримання дотацій представниками 40% аграрного сектору, що працює в тіні, не сплачує податків як до місцевих, так і до загальнодержавного бюджетів та веде операційну діяльність за готівку, додали УКАБ.