Світовий банк допоможе Україні з прискоренням інвестицій в агросектор

14 листопада 2018, 08:00 2322

Представники Міністерства аграрної політики та Всесвітнього банку обговорили реалізацію проекту «Прискорення інвестицій у сільське господарство України».

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

«Деякі пункти Проекту потребують законодавчого врегулювання, але розуміючи всю вагомість співпраці зі Світовим банком та її подальший вплив на економічну та соціальну сферу України, Уряд і Мінагропрод будуть всіляко сприяти реалізації Проекту у визначені терміни», — зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

За словами директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен, дедлайн для запуску Проекту встановлено на лютий 2019 року.

Серед попередньо визначених аграрних компонентів реалізації Проекту: гармонізація українського законодавства до вимог ЄС, удосконалення системи держпідтримки сільського господарства, стимулювання диверсифікації виробництва аграрного сектору,  розвиток сільських територій, посилення спроможності у сфері безпеки харчових продуктів, вирішення логістичних питань, поліпшення якості землекористування, покращення управління водними ресурсами, покращення доступу до сільськогосподарських ресурсів, удосконалення доступу до фінансових ресурсів та інструментів управління ризиками.

Під час реалізації Проекту буде застосовано фінансовий інструмент «Програма, орієнтована на результати». При досягненні визначених Світовим банком показників, Мінфіну буде перераховано попередньо узгоджену суму кредиту, яка в свою чергу буде розподілена між міністерствами — виконавцями проекту.

Орієнтовний обсяг фінансування для реалізації всіх заходів в межах Проекту — $753 млн, в тому числі: кредит Світового банку — $200 млн. Отримувачем кредиту є Україна в особі Мінфіну. Проект має багатогалузевий характер та реалізовуватиметься: Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Мінприроди, Мінекономрозвитку.