В Україні запустили ще одну «прозорру» систему закупок

21 жовтня 2016, 16:22 2841

Майданчики-учасники системи публічних закупівель ProZorro створили в Україні недержавну електронну систему Rialto.

Нова система для комерційних торгів побудована за аналогічним принципам: єдині правила гри для всіх, публічність, прозорий вибір переможця і чесна конкуренція, інформує AIN.UA.

На початковому етапі до Rialto підключилося дев'ять торгових майданчиків, які працюють у ProZorro, — Smarttender.biz, Zakupki.Prom.ua, E-tender.ua, ПриватМаркет, Zakupki.com.ua, APS-Market, Public Bid, Zakupivli.biz і Ubiz.ua.

Система буде працювати наступним чином. Замовник обирає один з майданчиків, публікує на ньому оголошення, після чого тендер оголошується одночасно на всіх майданчиках. Учасники торгів бачать оголошення про тендер і можуть через свій майданчик ставити питання і отримувати відповіді, якщо в цьому буде необхідність, а також подавати свої пропозиції. Вся інформація про це буде збиратися і зберігатися аж до закриття тендеру.

Таким чином, система Rialto не виключає зловживань під час торгів, але учасники будуть бачити, кого обрали переможцем, і що саме він пропонував. Вони зможуть привернути увагу до порушень.

«Тендерні процедури перестають бути громіздкими. Це той випадок, коли, як люблять говорити програмісти, цілі міністерства можна замінити одним скриптом. Не знаю, як щодо міністерства, а от процес вибору постачальника замінити скриптом можна», — каже керівник системи відкритих комерційних закупівель Rialto (екс-координатор ProZorro) Андрій Кучеренко.

За його словами, нова система допоможе замовникам суттєво економити бюджет за рахунок конкуренції, а також час. «Замовнику практично не доведеться витрачати час на вибір постачальника. Він зможе зосередитися на інших речах — що він купує, які вимоги у нього до предмета закупівлі та як він перевірить якість», — додає Андрій Кучеренко.