В Україні створять додатковий механізм для кредитування фермерів

03 лютого 2021, 16:49 2653

Міністерство аграрної політики ініціюватиме прийняття ще одного реформаторського закону — «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». Цей додатковий механізм сприятиме розвитку фермерства в Україні й даватиме можливість залучення додаткового капіталу.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час офіційного запуску нової ініціативи в Україні — проєкту «Розвиток доступу аграрного сектору України до ринків капіталу».

«Для українських агровиробників 2020 рік був ускладнений несприятливими погодними умовами, карантинними обмеженнями і високою волатильністю цін на сільгосппродукцію. В такій ситуації доступ до фінансування для агровиробників є критично важливим, оскільки часто забезпечення фінансовими ресурсами стає вирішальним фактором для подальшої діяльності та розвитку підприємства», — зазначив Роман Лещенко.

За його словами, такий фінансовий інструмент як аграрні розписки вже допоміг сільгоспвиробникам отримати фінансування у розмірі понад 32 млрд грн, але сектору потрібно набагато більше коштів.

«У зв’язку з тим, що зараз відбуваються глобальні зміни клімату, особливо на півдні України, де фермери потерпають від кліматичних перепадів, дуже актуально в рамках проведення земельної реформи, встановлення ринку землі стоїть питання запуску національного проєкту зрошення. І безумовно потрібна зовнішня підтримка і залучення коштів для побудови таких систем», — зазначає Роман Лещенко.

Він повідомив, що вже напрацьований відповідний пакет законопроєктів, які системно реформують систему зрошення і меліорації в Україні.

«Крім того, ми на політичному рівні окреслили, що Міністерство аграрної політики, яке ми формуємо зараз на нових засадах, не буде займатися корпоративним управлінням державних підприємств і господарськими справами, а буде формувати політики в сфері земельного, водного, лісового та частині рибного фондів, а також займатися забезпеченням експорту та продовольства нашої держави через відповідні органи центральної виконавчої влади», — повідомив Роман Лещенко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua