Україна втрачає позиції серед конкурентоспроможних країн

06 жовтня 2016, 08:00 2506

За показником економічної конкурентоспроможності Україна продовжує втрачати позиції у глобальному рейтингу країн світу.

Так, за опублікованим Всесвітнім економічним форумом Індексом глобальної конкурентоспроможності 2016-2017 років, Україна посіла 85 місце серед 138 країн світу, втративши за рік шість позицій (раніше посідала 79 позицію). Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб.

Уже традиційно рейтинг очолили Швейцарія та Сінгапур. До десятки найконкурентоспроможніших увійшли США, Нідерланди, Німеччина, Швеція, Великобританія, Японія, Гонконг і Фінляндія.

Згідно з даними дослідження, Україна погіршила свої позиції у 7 з 12 основних показників. Найбільше нами втрачено (-17 пунктів) за складовою «Ефективність ринку праці», по 9 пунктів — за показниками, що характеризують розвиток фінансового ринку країни, охорону здоров’я і початкову освіту. Також відстаємо за розвитком інфраструктури й іншими складовими Індексу глобальної конкурентоспроможності.

За деякими позиціями Україна «очолює» списки з кінця, зокрема, за міцністю банків другий рік поспіль посідаємо останнє місце серед оцінюваних країн світу, з поміж 138 країн за регулюванням фондових бірж ми отримали передостаннє місце; за інфляційними змінами — 136, за якістю доріг — 134.

Негативними факторами для ведення бізнесу у нашій країні визначено (в порядку зменшення): корупцію, політичну нестабільність, інфляцію, неефективну державну бюрократію, ускладнений доступ до фінансів, часту зміну урядів, високі податкові ставки, складність податкового законодавства, регулювання валютного ринку, невідповідну якість інфраструктури, обмежувальне регулювання ринку праці, недостатню здатність до інновацій, злочинність та крадіжки, погану етику робочої сили, низьку якість охорони здоров’я та недостатню освіченість працівників.


Для довідки: Індекс глобальної конкурентоспроможності складається з більш ніж 100 змінних, що згруповані у 12 контрольних показників («Інституції», «Інфраструктура», «Макроекономічне середовище», «Охорона здоров'я та початкова освіта», «Вища освіта і професійна підготовка», «Ефективність ринку товарів», «Ефективність ринку праці», «Розвиток фінансового ринку», «Технологічна готовність», «Розмір ринку», «Відповідність бізнесу сучасним вимогам» та «Інноваційний потенціал») за 3 основними групами субіндексів: «Основні вимоги», «Підсилювачі продуктивності» та «Інновації та фактори вдосконалення».