Тримайтеся Кернел і Tesla: відтепер кожен українець має право купити цінні папери

13 лютого 2018, 15:17 6100

Цінні папери, розміщені на закордонних біржах, стали доступні не тільки для великих інвесторів, але і для будь-якого громадянина України.

Як говориться у повідомленні Національного депозитарію України (НДУ), 6 лютого 2018 р. вступило в силу рішення № 871 «Про внесення змін до Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України». Наразі громадяни України можуть придбати іноземні цінні папери та вільно ними розпоряджатися: продавати, дарувати, передавати в спадщину тощо.

«Унаслідок цього спростилася процедура входу цінних паперів на ринок. Наразі все, що необхідно зробити емітенту для отримання дозволу від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на допуск цінних паперів іноземної компанії, — заповнити стандартну форму заяви. Збір іншої інформації і введення на український фондовий ринок здійснює НДУ. Кількість цінних паперів в обігу для їхніх власників наразі не обмежується», — говорить голова правління НДУ Міндаугас Бакас.

Також ця зміна суттєво спростила процедуру допуску цінних паперів на ринок України, яка раніше була пов'язана з надмірною кількістю паперової роботи.

Крім того, рішення скасовує обмеження обсягу іноземних цінних паперів, допущених до обігу на ринку України. Будь-яка кількість паперів певного випуску, що отримав допуск, може заводитися в країну. Обіг паперів необов'язково має відбуватися на біржі. Це дає більше свободи покупцям і продавцям, які можуть домовлятися про купівлю-продаж між собою. Цінні папери можуть дарувати, передавати в спадщину тощо, зазначають в НДУ.

Згідно з повідомленням, тепер дозвіл на допуск іноземних цінних може бути наданий не тільки за заявою емітента, але й за зверненням НДУ. Дотепер, якщо емітент не був зацікавлений в обігу його цінних паперів в Україні, це не могло статися. Сьогодні НДУ може отримати дозвіл в інтересах інвесторів.