Україна за рахунок енергокультур може економити мільярди кубометрів газу

13 грудня 2017, 15:28 2982

Використання повного потенціалу вирощування енергокультур дозволить Україні заміщувати до 20 млрд кубометрів газу в рік.

На цьому наголосив Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук, говориться у повідомленні выдомства.

Він нагадав, що енергетичні культури як джерело біомаси для виробництва енергії вже давно використовують у провідних країнах ЄС, наприклад, Італії, Німеччині, Швеції. В Україні є близько 4 млн га малородючих земель, які варто задіяти під енергокультури. Мова йде про такі області, як, наприклад, Київська, Житомирська, Чернігівська, Львівська.

«За оцінками експертів, використання енергокультур в енергетичних цілях, при врожайності 11,5 млн т з 1 млн  га,  допоможе щорічно заощаджувати близько 5,5 млрд м3 газу. Якщо охопити весь потенціал — 4 млн га цих культур, то обсяг заміщення газу сягне 20 млрд м3, а це 2/3 потреб країни в газопостачанні», — підрахували у Держенергоефективності.

Зважаючи на такий потенціал, агентство прагне зміцнювати співпрацю з місцевою владою,  спільними зусиллями презентувати інвесторам конкретні точки входу для будівництва генеруючих потужностей на біомасі та демонструвати переваги вирощування енергокультур для забезпечення їх сировиною.

Підкріплюючи свої слова, Савчук презентував учасникам заходу успішний приклад вирощування енергетичної верби в Україні компанією «Салікс Енерджі». Площа плантацій складає 1 700 га, урожайність — 34000 т/рік, а заміщення газу — 10 млн м3 газу/рік.

Крім цього, є приклади вирощування енергетичної тополі на Львівщині та Житомирщині.

Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха також акцентував увагу на тому, що для прискорення розвитку біоенергетики потрібно значною мірою використовувати аграрну біомасу та енергетичні культури.

Як відзначили у відомстві, розвинути цей сектор допоможе створення електронної платформи торгівлі біопаливом. Для цього Держенергоефективності спільно з БАУ розробляє законодавчу базу.