Новий бюджет не покриє тваринникам скасування спецрежиму ПДВ

24 листопада 2016, 19:00 2480

Аграрна складова Держбюджету-2017 не компенсує втрати сільгосппідприємств від скасування спецрежиму ПДВ по тваринницькій продукції.

Про це розповів завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, інформує прес-служба центру.

За задумами урядовців, пряма бюджетна підтримка повинна покрити втрати галузі тваринництва від скасування з 1 січня 2017 р. дії спецрежиму ПДВ.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, сума ПДВ-акумуляції по всій тваринницькій продукції за 2015 р. перевищила 7,5 млрд грн: по молоку — понад 1,3 млрд грн, м`ясу  свиней — близько 1,0 млрд грн, м`ясу  великої рогатої худоби — понад 0,3 млрд грн, продукції птахівництва — понад 4,9 млрд грн.

У 2016 р., внаслідок зміни порядку функціонування спецрежиму, суми ПДВ-акумуляції по тваринницькій продукції будуть суттєво меншими.

В умовах часткової сплати ПДВ до бюджету сільгосппідприємства надають перевагу варіанту «самостійного витрачання» сум ПДВ — шляхом придбання матеріально-технічних ресурсів — в першу чергу, техніки й обладнання. Це суттєво зменшує суми ПДВ до сплати в бюджет, а відповідно, і обсяг ПДВ-акумуляції у 2016 р.

«Відсутність належної компенсації втрат сільгосппідприємств — виробників тваринницької продукції у Держбюджеті-2017 може негативно позначитися на ключових показниках розвитку тваринницькій галузі в Україні — в першу чергу, на рентабельності, а як наслідок — на обсягах виробництва продукції тваринництва в секторі сільгосппідприємств», — підсумував Леонід Тулуш.


Для довідки: у наступному році на підтримку аграріїв передбачено спрямувати з загального фонду 5,5 млрд грн, або 1% ВВП від обсягу виробництва сільського господарства. З них майже 3 млрд грн — у вигляді дотацій малим і середнім фермерським господарствам.