Рада приняла «антиколомойський» законопроєкт

13 травня 2020, 13:31 2135

Верховна Рада України підтримала в цілому так званий «антиколомойський» законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, до якого було запропоновано 16 тисяч правок.

За відповідне рішення проголосували 270 депутатів, передає «Економічна правда»

Голоси дали депутати: «Слуги народу» — 200, ЄС — 23, За майбутнє — 3, «Голос» — 18, «Довіра» — 16, позафракційні — 10.

Цей законопроєкт залишався останньою умовою для продовження співпраці з МВФ. Під час голосування у залі був присутній Президент Володимир Зеленський, який закликав «захистити економіку» і підтримати законопроєкт. 

Законопроєкт передбачає, що власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. 

При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.  

З 2014 року Нацбанк вивів з ринку 104 банки. У пояснювальній записці йдеться, що «деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутись на ринок, що створює системні ризики для фінстабільності». 

У законопроєкті пропонується внести статтю 266-1 до кодексу України адміністративного судочинства.

У пунктах цієї статті йдеться про те, що рішення суду не може стати підставою для повернення банку його ексвласникам: «Не породжує будь-яких прав у осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого індивідуального акта/рішення, окрім права на відшкодування завданої шкоди».

Також рішення суду не відновлює становища банку, яке існувало до прийняття рішення про ліквідацію чи відкликання ліцензії і не може бути причиною для скасування рішення про його ліквідацію: «Суд не може прийняти будь-яке інше рішення, що може мати наслідком зупинення/припинення розпочатої процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку та/або ліквідації банку».