Виробники плодоовочевої продукції просять ввести експортну субсидію

03 січня 2020, 13:14 3371

Українська плодоовочева асоціація (УПОА) запропонувала уряду звернути увагу на питання експортної субсидії та зниження ставки ПДВ на овочі та фрукти.

Про це заявив менеджер з зовнішньоекономічної діяльності УПОА Богдан Рибалко під час наради у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

«Однією з ідей УПОА є отримання експортної субсидії. У випадку, якщо зробити прив«язку до маси експортованої продукції, питання з корупцією буде вирішено, адже така схема є доволі відкритою та прозорою. Наприклад, коли ви експортуєте яблука, ви отримуєте певну компенсацію за те, що реалізували яблука за кордон, а не залишили їх в Україні», — пояснює пропозицію Богдан Рибалко.

За його словами, така схема має ряд переваг.

«Перш за все, коли мова йде про експорт — це завжди додана вартість та валютна виручка. По-друге, це ідея створення деякого бюджету, який можна використовувати як на створення робочих місць, так і на підвищення заробітної плати працівників», — додав Рибалко.

Стосовно питання зниження ставки ПДВ на овочі та фрукти, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький заявив, що це питання вже обговорюється, і представники уряду розуміють, як вплине зниження на плодоовочевий сектор та бюджет загалом. За його словами, це питання буде одним з першочергових на подальших зустрічах з представниками асоціацій.


Для довідки: Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства почало проводити консультації з профільними асоціаціями з метою визначити необхідні напрямки для держпідтримки АПК.