Перехід у місцеві бюджети: коледжі не мають коштів на ремонт і виробничу базу

25 січня 2018, 14:12 3548

Професійно-технічні навчальні заклади (ПТНЗ) не отримали суттєвого впливу чи якісного зростання фінансування після переходу на місцеві бюджети, однак з'явилися юридичні колізії.

Про це в коментарі AgroPortal.ua сказав голова Київської обласної асоціації працівників профтехосвіти, директор ДНЗ «Катюжанське ВПУ» Руслан Недашківський.

Він зазначив, що фінансування в регіонах відбувається по-різному. Училища, які знаходяться в містах — обласних центрах, фінансуються з міських бюджетів, а решта — з обласних бюджетів, при цьому управління ПТНЗ здійснюється департаментами освіти і науки обласних державних адміністрацій.

«У зв'язку з цим виникає багато юридичних колізій,  бо майно ПТНЗ  при цьому належить державі в особі Міністерства освіти і науки України. Через це жоден ПТНЗ не отримує фінансування на модернізацію основних засобів та капітальний ремонт приміщень, будівель. Пояснюється це тим, що капітальні ремонти (капітальні вкладення) державного майна (споруд та ін.) не можуть фінансуватися з обласного чи міського бюджету, так як це нецільове використання коштів», — пояснив Недашківський.

У результаті, за його словами, у навчальних закладах відсутній бюджет розвитку, а саме — фінансування на модернізацію навчально-виробничої бази, тепло, енергоощадні технології та капітальні ремонти і реконструкції.

«Разом із тим, поточні видатки: заробітна плата, стипендія, комунальні платежі — забезпечуються в повному обсязі в переважній більшості регіонів України. Крім того, в багатьох регіонах таке фінансування значно збільшилось», — додав Недашківський.