НБУ: Зростання цін на продовольчі товари прискорилося

12 травня 2017, 10:17 3116

В Україні у квітні 2017 р. споживча інфляція уповільнилась і становила 12,2% р/р (15,1% р/р у березні). У місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 0,9%.

Про це свідчать Державної служби статистики, повідомляє Національний банк України.

«Стрімке уповільнення річної інфляції у квітні було очікуваним і відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу низки адміністративних факторів. Зокрема у квітні 2016 року відбулося суттєве зростання тарифів на природний газ, що вплинуло на базу порівняння поточного року», — говорять в НБУ.

При цьому відзначається, що зростання цін на сирі продовольчі товари прискорилося до 10,0% р/р у квітні (за місяць ціни зросли на 2,0% м/м).

Як пояснює Нацбанк, таке прискорення було очікуваним та відбулося, зокрема, через низьку базу порівняння (минулого року ціни на сирі продукти харчування знижувалися внаслідок торговельних та транзитних обмежень з боку РФ не лише для українських, а й для турецьких товарів). Менша пропозиція овочів та фруктів порівняно з минулим роком, у тому числі за рахунок активізації експорту та зменшення імпорту, зумовила уповільнення падіння цін на овочі в річному вимірі та відновлення зростання цін на фрукти. Крім того, пришвидшилося зростання цін на м«ясо та сире молоко внаслідок збільшення виробничих витрат та інтенсивний експорт.

Водночас, у квітні тривало зниження цін на яйця порівняно з попереднім місяцем, а у річному вимірі їх зростання уповільнилось на тлі збереження часткових обмежень на експорт продукції птахівництва.