Податківці виступають за єдиний реєстр відшкодування ПДВ

01 вересня 2016, 09:45 2135

За двома реєстрами по відшкодуванню ПДВ працювати незручно. Більше того, не всі платники розуміють, що різниці в відшкодуванні між реєстрами немає.

Про це в інтервью «Агравері» розповів директор Департаменту податків і зборів з юридичних осіб Державної фіскальної служби Олексій Лишенко.

За його словами, обидва реєстри станом на 10 серпня містили більше 18 тис. заяв на відшкодування на суму 51,2 млрд грн. По реєстру 1 — майже 6 тис. заяв на 25,8 млрд грн. Ще 12 тис. заяв на 25,4 млрд грн — в реєстрі 2.

«Платник сам декларує, у який реєстр потрапляє, згідно критеріїв. Автоматизована програма перевіряє відповідність критеріям, що платник сам заявив. Якщо за результатами перевірки програми платникам надсилається повідомлення про те, що вони не відповідають критеріям, вони переносяться у другий реєстр», — говорить Олексій Лишенко.

Але відшкодування ПДВ незалежно від реєстру, в якому платник перебуває, запевнює він, проходиться у хронологічному порядку.

«З двома реєстрами працювати незручно і ми за введення єдиного. Більше того, приходять звернення, що платник подав заяву на відшкодування в перший реєстр, а його перевели у другий, і він хоче отримати автоматичне повернення ПДВ. Не всі платники розуміють, що різниці в відшкодуванні між реєстрами немає», — додав Олексій Лишенко.


Для довідки: З 2011 по 2015 роки для підприємств, які відповідали критеріям автоматичного відшкодування ПДВ, це переважно експортери, відшкодування проводилося в автоматичному режимі. Зараз працює 2 реєстри заяв про повернення ПДВ.