Мартинюк: В бюджеті немає грошей на неефективне використання дотацій

18 квітня 2018, 08:00 3313

Держава має здійснювати державну підтримку агрогалузей, що стагнують, але контролювати ефективність використання дотацій.

Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час зустрічі громадськості та уряду в рамках дискусії щодо АПК, повідомив він на своїй сторінці у Facebook.

Максим Мартинюк зазначив, що під час обговорення отримав низку цікавих і складних питань. Зокрема, чи варто надавати державну підтримку агрогалузям, що стагнують, і взагалі втручатись в бізнес?

«Так, варто, адже АПК — це не тільки сільськогосподарський бізнес, але й сільські території, стан яких коливається від «поганого» до «дуже поганого», і де проживає третина населення. І це не та ситуація, в яку можна не втручатись в надії, що невидима рука ринку все відрегулює», — сказав він.

При цьому Мартинюк вважає, що не слід закривати очі, якщо дотації використовуються неефективно.

«У держбюджеті не настільки багато грошей, щоб надавати їх безумовно неефективним отримувачам. Своєрідним аудитором виступатимуть банки, через які проходить значна частина дотацій у форматі здешевлення позик і які відсіють нежиттєздатні проекти», — додав він.

Також Максим Мартинюк зазначив, що ефективність держпідтримки можна і треба вимірювати.

«Ми заклали низку маркерів, на які хочемо вийти наприкінці року. Зупинення скорочення поголів«я, фізичне збільшення виробництва м«ясомолочної продукції та зростання її якості, дельта збільшення площ під новими садами, збільшення кількості фермерських господарств та створених ними робочих місць — і так по кожній програмі держпідтримки», — сказав він.

На його думку, програма попереднього року, відома як «квазіакомуляція», не справила позитивного ефекту на галузь, попри те, що була автоматичною та виключала вплив чиновника. Тому в поточному році вона не діє.