Думка: Невикористані дотації потрібно збирати в спецфонд

23 травня 2019, 16:23 1770

Невикористані бюджетні кошти, призначені на держпідтримку аграріїв, потрібно переносити до спеціального фонду, де вони б не згорали і могли акумулюватися для використання в майбутньому.

Таку пропозицію озвучила координатор аналітичного центру ГС «Аграрний союз України» Лариса Старікова, говориться у повідомленні організації.

Крім того, пропонується кошти з цього фонду розміщувати на депозитах, що дасть можливість зосередити ще більше коштів на потреби аграрного сектору.

«В ідеалі бюджетні кошти мали б акумулюватися в Фонді бюджетних дотацій, який би просто надавав кошти за різними напрямками на основі єдиного механізму і процедури перерахунку коштів. Процедури діяльності такого фонду мають формуватися виключно в рамках нормативно-правової бази для уникнення можливості виникнення корупційних дій. Прийняття локальних рішень та «ручне управління» мають бути виключені», — підкреслила Лариса Старікова.

При цьому кошти значно доцільніше витрачати на програми підтримки експорту, продовольчої безпеки, платоспроможності населення при задоволенні своїх базових харчових потреб тощо. Також за рахунок бюджетного фінансування має підтримуватися осучаснення та інноваційний розвиток підприємств на основі механізмів, які діють в ЄС. Ключовими з таких механізмів є: компенсація банківських ставок за кредитами, страхування, цільові виплати споживачам, державно-приватне партнерство.

Надання дотацій має відбуватися на основі компенсаційних механізмів. І це стосується не лише ПДВ, а й інших податків, вважають в Аграрному союзі України.

«Подання документів на отримання дотацій має бути максимально спрощеним і відбуватися виключно в електронній формі. При цьому, дублювання подання інформації, яка вже надавалася органам влади, має бути повністю виключене», — вважають в організації.