Думка: Финансування дотацій на сільгосптехніку може не вистачити

01 лютого 2019, 14:17 1793

Попит на програму компенсації вартості вітчизняної техніки може перевищити передбачене фінансування.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, за даними порталу використання публічних коштів, навіть в останні робочі дні 2018 року, гроші по державній програмі підтримки сільгосптехніки перераховувалися на рахунки банків.

«Незважаючи на побоювання, що українська техніка й обладнання не буде користуватися попитом, це одна з небагатьох програм підтримки, ресурс якої був повністю використаний у 2018 році. Компенсації склали майже 913 млн грн. Таким чином вітчизняної техніки та обладнання було придбано на суму 3,65 млрд грн (з ПДВ 4,4 млрд грн). Технічний парк українських виробників поповнився на більше ніж 17 тис. одиниць техніки та обладнання», — уточнюють в УКАБ.

Якщо ця тенденція збережеться і в 2019 році, то, на думку експертів, закладених в бюджеті на цю програму 881 млн грн може і не вистачити.

Зараз відбувається погодження проекту змін Програми часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва у міністерствах.

«Не виключено, що планове підняття рівня локалізації до 55% може змінити ситуацію, але не суттєво, адже самохідна с/г техніка у нас не дуже представлена в переліку. А та, що представлена має хороший відсоток запасу рівня локалізації (близько +25% від встановленого рівня). Також однією зі змін, яку обговорюють, може стати підвищення суми компенсації до 30% від вартості техніки та обладнання», — розповів координатор комітету з питань держпідтримки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Нестеров.